TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

İpek böcekçiliği yeniden canlanıyor: Sason'da 170 aileye ek gelir kapısı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
İpek böcekçiliği yeniden canlanıyor: Sason'da 170 aileye ek gelir kapısı

Batman'ın Sason ilçesinde yeniden hayata geçirilen ipek böcekçiliği, 170 aileye ek gelir sağlıyor. Geçen yıl 7,5 ton olan yaş koza üretiminin bu yıl 12 tona ulaşması bekleniyor. Kozanın kilosu 350-400 TL'den alıcı bulurken, bölge halkı için önemli bir geçim kaynağı haline geldi.

Proje detayları ve destekler

Sason Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında, dut fidanı dağıtımı ve eğitimler düzenlendi. Üreticilere ücretsiz ipek böceği tohumu ve teknik destek sağlanıyor. İlçede 170 aile aktif olarak ipek böcekçiliği yaparken, bu sayının önümüzdeki yıllarda artması hedefleniyor.

Ekonomik ve sosyal etkiler

İpek böcekçiliği, özellikle kırsal kesimde yaşayan kadınlar ve gençler için istihdam fırsatı yaratıyor. Aile bütçesine önemli katkı sağlayan bu faaliyet, aynı zamanda kültürel mirasın yaşatılmasına da katkıda bulunuyor. Sason'da üretilen ipek kozaları, yüksek kalitesiyle tekstil sektöründe talep görüyor.

Gelecek planları

Yetkililer, önümüzdeki dönemde ipek böcekçiliğinin yaygınlaştırılması için yeni destek programları hazırlıyor. Ayrıca, üreticilerin doğrudan pazara erişimini kolaylaştırmak amacıyla kooperatifleşme çalışmaları teşvik ediliyor. Bölgede ipek böcekçiliğinin sürdürülebilir bir gelir modeli haline getirilmesi hedefleniyor.

İpek böcekçiliğinin yeniden canlanması, sadece Sason için değil, benzer kırsal kalkınma projeleri için de örnek teşkil ediyor. Yerel yönetimlerin ve devlet desteklerinin etkin koordinasyonuyla, unutulmaya yüz tutmuş bu geleneksel üretim dalı, modern tarım politikalarıyla birleşerek bölgesel kalkınmaya önemli katkılar sağlayabilir. Ancak, pazar istikrarı ve fiyat dalgalanmalarına karşı üreticinin korunması için daha kapsamlı politikaların geliştirilmesi gerektiği de açıktır. Bu başarı hikayesi, diğer iller için de yol gösterici olabilir.

Etiketler:
ipek böcekçiliğiSasonBatmanekonomikırsal kalkınmakoza üretimi

İlgili Haberler

Fidan, Moskova'da enerji diplomasisi yürüttü: Akkuyu ve doğal gaz masada
Siyaset

Fidan, Moskova'da enerji diplomasisi yürüttü: Akkuyu ve doğal gaz masada

3 dk önce

Sakarya'da Teknoloji ve Robot Olimpiyatları'na rekor katılım
Siyaset

Sakarya'da Teknoloji ve Robot Olimpiyatları'na rekor katılım

8 dk önce

HSK, Muhittin Böcek için 'amin' diyen savcıyı görevden aldı
Siyaset

HSK, Muhittin Böcek için 'amin' diyen savcıyı görevden aldı

10 dk önce

Ankara Tabip Odası'ndan direnişteki öğretmenlere destek mesajı
Siyaset

Ankara Tabip Odası'ndan direnişteki öğretmenlere destek mesajı

16 dk önce