Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü, dünya tıp tarihine geçen bir operasyona imza attı. Sekiz verici ve sekiz alıcının yer aldığı çapraz karaciğer nakli, 22 saat süren eşzamanlı ameliyatlarla başarıyla gerçekleştirildi. Operasyonlar sonrası tüm hastaların sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.
Dünyada ilk kez uygulanan sekizli çapraz nakil
Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz liderliğindeki ekip, daha önce beşli ve altılı çapraz nakiller yapmıştı. Bu kez sayıyı sekize çıkararak rekor kırdı. Organ naklinde kan grubu ve doku uyumu gibi faktörler nedeniyle her hasta için uygun verici bulmak zor olabiliyor. Çapraz nakil yöntemiyle, birbirine uygun olmayan verici-alıcı çiftleri, uygun diğer çiftlerle eşleştirilerek tüm hastaların organa kavuşması sağlanıyor.
Operasyonun detayları
Ameliyatlar, 11 Ocak 2024 tarihinde sabah erken saatlerde başladı. Toplam 16 cerrahi ekip, 8 ayrı ameliyathanede aynı anda çalıştı. Her bir nakil için yaklaşık 2-3 saatlik bir süre gerekti. Operasyonların koordinasyonu, önceden yapılan detaylı planlama sayesinde sorunsuz ilerledi. Hastalar, nakil sonrası yoğun bakımda takibe alındı ve kısa sürede normal servise çıkarıldı.
Nakil bekleyen hastalar için umut
Türkiye'de her yıl binlerce hasta organ nakli beklerken, kadavra bağışı yetersiz kalıyor. Canlı vericili çapraz nakiller, bekleme listelerinin kısalmasına önemli katkı sağlıyor. İnönü Üniversitesi'nin bu başarısı, dünya genelinde benzer operasyonların önünü açabilir. Sağlık Bakanlığı da çapraz nakil programlarını destekliyor ve yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütüyor.
Bu tür karmaşık operasyonlar, sadece cerrahi beceri değil, aynı zamanda güçlü bir ekip çalışması ve lojistik organizasyon gerektiriyor. İnönü Üniversitesi, bu alanda dünyanın sayılı merkezlerinden biri haline gelmiş durumda. Gelecekte daha yüksek sayılı çapraz nakillerin mümkün olabileceği belirtiliyor.