Ekrem İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemde bir usulsüzlük soruşturması kapsamında mobbinge maruz kaldığı iddia edilen veznedar Yaşar Uçar, 2019 yılında yaşamına son vermişti. Uçar'ın eşi Arzu Uçar, 7.5 yıldır süren adalet arayışını ilk kez ayrıntılı şekilde kamuoyuna anlattı. Arzu Uçar, eşinin suçlamalarla itibarının zedelendiğini, psikolojik baskı altında bırakıldığını ve delillerin karartıldığını öne sürdü.
Olayın Geçmişi: Beylikdüzü Belediyesi'nde Usulsüzlük Soruşturması
Yaşar Uçar, Beylikdüzü Belediyesi'nde veznedar olarak görev yapıyordu. Ekrem İmamoğlu'nun belediye başkanlığı döneminde başlatılan bir usulsüzlük soruşturması kapsamında Uçar'ın adı geçti. İddiaya göre, soruşturma sürecinde Uçar'a yönelik sistematik bir baskı ve yıldırma politikası uygulandı. Arzu Uçar, eşinin suçsuz olduğunu savunarak, "Eşim görevini layıkıyla yapan bir memurdu. Ancak soruşturma sürecinde adeta hedef gösterildi. Sürekli ifadeye çağrıldı, psikolojik olarak yıpratıldı. En sonunda dayanamayarak canına kıydı" dedi.
Olay, 2019 yılında Yaşar Uçar'ın yaşamına son vermesiyle sonuçlandı. Geride kalan eşi Arzu Uçar, o günden bu yana adalet mücadelesi veriyor. Uçar, "7.5 yıldır her kapıyı çaldım. Ama ne yazık ki deliller bir bir yok edildi. Eşimin suçsuz olduğunu kanıtlayacak belgeler kayboldu. Adalet yerini bulmadı" ifadelerini kullandı.
İddialar ve Hukuki Süreç: Deliller Karartıldı mı?
Arzu Uçar, eşinin intiharından sorumlu tuttuğu kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak süreç içerisinde delillerin karartıldığını iddia etti. Uçar, "Eşimin üzerine yıkılmak istenen suçlamaların asılsız olduğunu gösteren belgeler vardı. Ancak bu belgeler soruşturma dosyasından çıkarıldı veya kaybedildi. Tanıkların ifadeleri değiştirildi. Adeta bir örtbas operasyonu yürütüldü" diye konuştu.
Hukukçular, mobbing iddialarının Türkiye'de yeterince araştırılmadığını ve bu tür davaların uzun yıllar sürdüğünü belirtiyor. İş yerinde psikolojik taciz (mobbing) konusunda yasal düzenlemeler olsa da, uygulamada mağdurların haklarını aramakta zorlandığı biliniyor. Arzu Uçar'ın avukatı, dosyanın halen Yargıtay aşamasında olduğunu ve delil eksikliği nedeniyle sürecin tıkandığını ifade etti.
İmamoğlu Cephesinden Açıklama Yok
Olayın Ekrem İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine denk gelmesi, konunun siyasi boyutunu da gündeme getirdi. İmamoğlu ve ekibinden konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak Arzu Uçar, dönemin belediye yönetimini sorumluluk almamakla eleştirdi: "Eşim o dönemde belediye bünyesinde çalışıyordu. Mobbingi yapanlar da o dönemin yöneticileriydi. Şimdi hiçbiri konuşmuyor. Adalet istiyorum, başka bir şey istemiyorum."
Yaşar Uçar'ın intiharı, kamu görevlilerinde mobbing ve iş yeri baskısının ne denli ciddi sonuçlar doğurabileceğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Uzmanlar, iş yerinde psikolojik tacizin önlenmesi için daha etkin denetim mekanizmaları ve bağımsız şikayet birimlerinin kurulması gerektiğini vurguluyor.