İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 108 sanıklı “İmamoğlu Çıkar Amaçlı Suç Örgütü” davası, 29. gününde tutuksuz sanık Furkan Remzi Ceylan’ın savunmasıyla devam etti. Ali Nuhoğlu’nun eski çalışanı olan teknisyen Ceylan, etkin pişmanlık kapsamında verdiği ifadenin arkasında olduğunu söyleyerek 1,5 milyon dolarlık bir teslimatı mahkemeye anlattı.
Savunmada Öne Çıkan İddialar
İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Ceylan’ın savunması özellikle muhalefet cephesinde yankı uyandırdı. Ceylan, daha önce etkin pişmanlık ifadesi verdiğini ve bu ifadenin arkasında durduğunu belirterek, “Ali Nuhoğlu’nun eski çalışanıyım. 1,5 milyon dolarlık teslimatın nasıl gerçekleştiğine bizzat tanık oldum” dedi. Savcılık, Ceylan’ın ifadesinin dava dosyasındaki diğer delillerle örtüştüğünü savunuyor.
Duruşmaya sanık avukatları ve İmamoğlu’nun hukuk ekibi geniş katılımla katıldı. Mahkeme heyeti, Ceylan’ın çapraz sorgusunda teslimatın tarihine, miktarına ve taraflarına ilişkin detayları sordu. Ceylan, 1,5 milyon doların nakit olarak taşındığını ve belirli aralıklarla teslim edildiğini iddia etti. Savunma tarafı ise söz konusu iddiaların soyut kaldığını, somut delil sunulmadığını öne sürdü.
Etkin Pişmanlık ve Hukuki Süreç
Türk Ceza Kanunu’nun 221. maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık, suç işleyen kişinin pişmanlık göstererek örgütten ayrılması ve suç delillerinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olması halinde cezada indirim öngörüyor. Ceylan’ın avukatı, müvekkilinin bu haktan yararlandığını ve ifadesinin gönüllülük esasına dayandığını belirtti. Ancak mahkeme, etkin pişmanlık talebinin kabulü için ifadenin doğruluğunun diğer delillerle teyit edilmesi gerektiğini vurguladı.
Dava, 2023 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında açılmıştı. İddianamede, İmamoğlu ve beraberindeki 107 kişi “çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak” suçlamalarıyla yer alıyor. İmamoğlu, suçlamaları reddederek davanın siyasi olduğunu savunuyor. Dava süresince birçok sanık savunma yaptı; ancak Ceylan’ın ifadesi, doğrudan bir para transferine işaret etmesi nedeniyle dosyanın kilit noktalarından biri haline geldi.
Duruşmaların Seyri ve Kamuoyu Etkisi
29. günde tamamlanan duruşmada, mahkeme heyeti diğer sanıkların savunmalarını almak üzere duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Ceylan’ın ifadesinin ardından avukatlar, dosyaya yeni deliller sunup sunmayacaklarını değerlendireceklerini açıkladı. Kamuoyunda geniş yankı bulan dava, yerel seçimler öncesinde siyasi tansiyonu da yükseltmiş durumda. İmamoğlu’nun avukatları, iddiaların çürütülmesi için ellerindeki bilirkişi raporlarına ve tanık beyanlarına güvendiklerini ifade ediyor.
Hukukçular, etkin pişmanlık ifadelerinin mahkeme nezdinde bağlayıcılığının, diğer delillerle desteklenmesine bağlı olduğunu hatırlatıyor. Ceylan’ın 1,5 milyon dolarlık teslimat iddiası, eğer doğrulanırsa, davanın seyrini değiştirebilir. Ancak savunma tarafı, bu iddianın soyut kaldığını ve maddi delil sunulmadığını savunuyor. Dava, önümüzdeki duruşmalarda tanık dinlenmesi ve belge incelemesiyle devam edecek.
Sonuç olarak, İmamoğlu davası Türkiye’nin hukuk gündemini uzun süre meşgul edecek gibi görünüyor. Ceylan’ın ifadesi, davanın gidişatını etkileyecek kritik bir aşama olarak kayıtlara geçti. Mahkemenin vereceği ara kararlar ve olası yeni deliller, kamuoyunun yakından takip ettiği bu davada belirleyici olacak.