İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirakleriyle ticari ilişkisi bulunan sanıklar, "İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü" davasının 79. duruşmasında çarpıcı iddialar gündeme getirdi. 51'i tutuklu 414 sanığın yargılandığı davada bir iş insanı, hak ettiği ödemeyi alabilmek için kendisinden 30 bin dolar istendiğini öne sürdü. Duruşmada, İBB iştiraklerinden alacaklarını tahsil edemeyen sanıkların para talepleriyle karşılaştığı yönünde ifadeler verildi.
Duruşmada neler yaşandı?
Davanın 79. duruşması, İstanbul'daki mahkemede görüldü. Sanıklar, İBB iştirakleriyle olan ticari ilişkileri kapsamında hak ettikleri ödemeleri alabilmek için kendilerinden para istendiğini savundu. Bir iş insanı, alacağını tahsil edebilmek için 30 bin dolar hazırlaması gerektiğinin söylendiğini iddia etti. Bu ifade, davanın seyrini değiştirebilecek nitelikte bir iddia olarak kayıtlara geçti.
Duruşmada ayrıca, sanıkların İBB iştirakleriyle yaptıkları işler karşılığında ödeme almakta zorlandıkları ve bu süreçte aracı kişilerin devreye girdiği yönünde beyanlar alındı. Mahkeme heyeti, iddiaları değerlendirmek üzere ara kararlarını açıklamak için duruşmaya ara verdi.
Davanın arka planı
"İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü" davası, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve bazı belediye yetkililerinin de aralarında bulunduğu 414 sanık hakkında açılmıştı. Dava, İBB iştiraklerindeki ihaleler ve ticari ilişkilerde usulsüzlük iddialarını içeriyor. 51 sanık tutuklu bulunuyor. Dava süreci, kamuoyunda geniş yankı uyandırmış ve siyasi tartışmalara da konu olmuştu.
Davanın 79. duruşmasına kadar geçen sürede birçok sanık savunma yaptı ve çeşitli iddialar ortaya atıldı. Son duruşmada gündeme gelen 30 bin dolarlık para talebi iddiası, davanın en dikkat çekici başlıklarından biri olarak öne çıktı. Mahkeme, iddiaların doğruluğunu araştırmak için ek delil ve tanık beyanları isteyebilir.
İddiaların hukuki boyutu
Bir iş insanının, alacağını tahsil etmek için kendisinden para istendiğini söylemesi, suç örgütü iddialarını güçlendirecek bir unsur olarak değerlendiriliyor. Ancak bu tür iddiaların mahkeme tarafından delillendirilmesi gerekiyor. Savcılık, ifadeleri dikkate alarak yeni bir soruşturma başlatabilir veya mevcut dosyaya ek iddianame sunabilir.
Dava, yerel mahkemede görülmeye devam ederken, sanık avukatları müvekkillerinin suçsuz olduğunu savunuyor. İddiaların çürütülmesi için savunma tarafının delil sunması bekleniyor. Mahkeme heyetinin, önümüzdeki duruşmalarda bu iddialara ilişkin ara kararını açıklaması bekleniyor.
Kamuoyu ve siyasi yansımalar
Dava, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yolsuzluk iddiaları nedeniyle kamuoyunda geniş yankı bulmuştu. Son duruşmada ortaya atılan para talebi iddiası, davanın seyrini etkileyebilecek bir gelişme olarak yorumlanıyor. Siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, davanın şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurguluyor.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, daha önce yaptığı açıklamalarda suçlamaları reddetmiş ve davanın siyasi bir operasyon olduğunu savunmuştu. İmamoğlu'nun avukatları da müvekkillerinin suçsuz olduğunu belirterek, iddiaların asılsız olduğunu öne sürüyor.
Davanın 79. duruşmasında gündeme gelen 30 bin dolarlık para talebi iddiası, yargı sürecine yeni bir boyut kazandırdı. Mahkemenin vereceği karar, hem sanıklar hem de İBB yönetimi açısından belirleyici olacak. Kamuoyu, davanın adil bir şekilde sonuçlanmasını bekliyor.
Dava, Türkiye'de yerel yönetimlerdeki yolsuzluk iddialarına ilişkin önemli bir örnek teşkil ediyor. Sürecin şeffaf yürütülmesi, yargıya olan güveni pekiştirecektir. Önümüzdeki duruşmalarda yeni iddiaların ortaya atılması muhtemel görünüyor.