TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen torba kanun teklifi sırasında iktidar kanadından emekli maaşlarına ilişkin dikkat çeken bir itiraf geldi. AKP Ankara Milletvekili Orhan Yegin, emekliler için atılan adımların yetersiz kaldığını kabul ederek, "Toparlayacağız inşallah" ifadelerini kullandı. Bu açıklama, muhalefetin ve emekli derneklerinin uzun süredir dile getirdiği maaş düşüklüğü eleştirilerini doğrulayan bir çıkış olarak yorumlandı.
Emekli Maaşları ve Ek Zam Tartışması
Yegin'in sözleri, asgari ücretle en düşük emekli maaşı arasındaki farkın giderek açıldığı bir dönemde geldi. CHP, asgari ücretin 17 bin 2 lira olarak belirlenmesine karşın en düşük emekli maaşının 10 bin lira seviyesinde kaldığını hatırlatarak, bu farkın kapatılması için ek zam yapılmasını talep etti. CHP'li vekiller, "Emeklilerin alım gücü her geçen gün eriyor. En düşük emekli maaşı asgari ücrete yaklaştırılmalı" çağrısında bulundu. AKP'li Yegin ise yaptığı konuşmada, hükümetin emeklilere yönelik çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Biz bu konuda duyarlıyız. Elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Ancak şu ana kadar yaptıklarımızı yeterli görmüyoruz. Daha iyisini yapmak için çalışıyoruz, toparlayacağız inşallah" dedi.
Muhalefet Tepkisi ve Emekli Derneklerinden Açıklamalar
Muhalefet partileri, Yegin'in açıklamalarını samimi bulmakla birlikte, sözlerin eyleme dönüşmesi gerektiğini vurguladı. İYİ Parti sözcüsü, "Emeklilerin bir an önce rahatlatılması için somut adımlar atılmalı. Sadece lafta kalmamalı" dedi. HDP ise emekli maaşlarındaki düşüklüğün yanı sıra, sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan zorluklara dikkat çekti. Emekli dernekleri temsilcileri de TBMM önünde açıklama yaparak, "Emekliler açlık sınırında yaşıyor. 'Toparlayacağız' sözü yıllardır duyduğumuz bir vaat. Artık icraat istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Ekonomik Zorluklar ve Emeklilerin Durumu
Türkiye'de yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı emeklileri en çok etkileyen faktörler arasında. TÜİK verilerine göre, en düşük emekli maaşı 10 bin lira iken, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 16 bin liranın üzerinde. Bu durum, emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılamasını giderek zorlaştırıyor. Uzmanlar, emekli maaşlarının enflasyon karşısında hızla eridiğini ve düzenli artış yapılması gerektiğini belirtiyor. Öte yandan, iktidarın emekli maaşlarına yönelik ara zam yapıp yapmayacağı merak konusu. Orhan Yegin'in açıklamaları, bu yönde bir sinyal olarak değerlendirilse de, somut bir adım atılıp atılmayacağı henüz netlik kazanmış değil.
Bağımsız Değerlendirme
AKP'li bir vekilin emekli maaşlarının yetersiz olduğunu kabul etmesi, siyasi açıdan önemli bir geri adım olarak görülebilir. Ancak bu sözlerin seçim öncesi bir manevra mı yoksa gerçek bir politika değişikliğinin habercisi mi olduğu zamanla anlaşılacak. Emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıların boyutu düşünüldüğünde, 'toparlarız' sözünün ötesinde kalıcı bir çözüm üretilmesi elzem. Aksi halde, toplumun büyük bir kesimini oluşturan emeklilerin sorunları büyüyerek devam edecek.