Antalya'nın Alanya ilçesinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 30 sınav merkezinde düzenlendi. Toplam 16 bin 569 aday, hayallerindeki üniversiteye adım atabilmek için ter dökerken, Rusya uyruklu bir öğrenci ikamet izin belgesinin 'uzun dönem' olmaması nedeniyle sınav binasına alınmayınca gözyaşı döktü.
Rus öğrenci sınava alınmadı
Alanya'da yaşayan Rus uyruklu genç kız, uzun süredir YKS'ye hazırlanıyordu. Ailesiyle birlikte sabah erken saatlerde sınav merkezine gelen öğrenci, kimlik kontrolü sırasında sorun yaşadı. Görevliler, ikamet izin belgesinde 'uzun dönem' ibaresi bulunmadığı için öğrenciyi sınav salonuna almadı. Durumu öğrenen aile büyük şok yaşarken, genç kız gözyaşlarına boğuldu.
'Bir senem boşa gitti'
Mağdur öğrenci, yaşadığı hayal kırıklığını 'Bir senem boşa gitti' sözleriyle dile getirdi. Aile, konuyla ilgili yetkililere başvuracaklarını belirterek, yabancı öğrencilerin sınav süreçlerinde daha net bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı. Benzer mağduriyetlerin yaşanmaması için ikamet izni türlerinin sınav başvuru koşullarında açıkça belirtilmesi gerektiğini ifade ettiler.
Yetkililerden açıklama bekleniyor
YKS'ye giriş şartları arasında, yabancı uyruklu adaylar için geçerli ikamet izni belgesinin 'uzun dönem' olması zorunluluğu bulunuyor. Ancak bu detayın birçok aday tarafından bilinmediği ve başvuru aşamasında yeterli bilgilendirme yapılmadığı için sorunlar yaşandığı belirtiliyor. Olayla ilgili olarak Milli Eğitim Müdürlüğü ve ÖSYM yetkililerinden henüz bir açıklama yapılmadı.
Bu tür mağduriyetlerin önüne geçmek için sınav başvuru kılavuzlarında ikamet izni türüne ilişkin uyarıların daha belirgin hale getirilmesi ve yabancı adayların bilgilendirilmesi gerektiği değerlendiriliyor. Özellikle turizm bölgelerinde yoğun olarak yaşayan yabancı öğrenciler, sınav sürecinde yaşadıkları bürokratik sorunlar nedeniyle eğitim hayatlarında aksamalarla karşılaşabiliyor.