Antalya'nın Alanya ilçesinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 30 sınav merkezinde gerçekleştirildi. Toplam 16 bin 569 aday hayallerindeki üniversiteye girebilmek için ter dökerken, Rusya uyruklu bir öğrenci ikamet izin belgesinin uzun dönem olmaması nedeniyle sınava alınmadı. Olay, sınav giriş belgelerinde aranan şartların tekrar sorgulanmasına yol açtı.
Rus öğrencinin sınav heyecanı yarıda kaldı
Alanya'da yaşayan ve iki yıldır Türkiye'de eğitim gören Rus uyruklu öğrenci, YKS'nin ilk oturumuna girmek için sabah erken saatlerde sınav merkezine geldi. Ancak kimlik kontrolü sırasında görevliler, öğrencinin ibraz ettiği ikamet izin belgesinin 'kısa dönem' olduğunu fark etti. Sınav kılavuzunda yabancı uyruklu adaylar için 'uzun dönem ikamet izni' şartı aranıyordu. Öğrenci, bu şartı sağlayamadığı için sınava alınmadı.
ÖSYM kılavuzundaki şart tartışma yarattı
ÖSYM'nin yayımladığı 2023 YKS kılavuzunda, yabancı uyruklu adayların başvuru koşulları arasında 'Türkiye'de uzun dönem ikamet iznine sahip olma' maddesi yer alıyor. Kısa dönem ikamet izniyle başvuran adaylar ise sınava alınmıyor. Rus öğrencinin ailesi, duruma itiraz ederek yetkililere başvurdu. Öğrencinin avukatı, müvekkilinin bu şartı bilmediğini ve mağdur edildiğini belirtti.
Yabancı öğrencilerin YKS macerası
Türkiye'de son yıllarda artan yabancı öğrenci sayısı, YKS'ye katılımı da artırdı. Ancak kılavuzdaki ikamet izni şartı, pek çok öğrenci için engel oluşturuyor. Özellikle kısa dönem ikamet izniyle yaşayan öğrenciler, sınav hakkını kaybediyor. Uzmanlar, bu durumun uluslararası öğrenciler için caydırıcı olduğunu ve düzenlemenin gözden geçirilmesi gerektiğini savunuyor.
Mağduriyet protokolü ve çözüm arayışı
Rus öğrencinin ailesi, Alanya Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurarak mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti. Yetkililer, konunun ÖSYM'ye iletildiğini ancak sınavın tekrarlanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Öte yandan, benzer durumdaki diğer yabancı öğrencilerin de mağdur olmaması için bir protokol hazırlığı yapıldığı öğrenildi.
Alanya'da yaşanan bu olay, YKS'nin yabancı uyruklu adaylar için belirlediği kuralların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini gözler önüne seriyor. Eğitim hakkının önünde bürokratik engellerin kaldırılması, hem öğrenciler hem de ülkenin eğitim vizyonu için önemli bir adım olacak.