Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından yürütülen "Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek" projesi kapsamında, Iğdır'da 840 yetiştiriciye 12 bin 680 büyükbaş hayvan teslim edildi. Iğdır Kazım Karabekir Tarım İşletmesi Müdürlüğü bünyesinde yetiştirilip çoğaltılan hayvanlar, kentteki üreticilere dağıtıldı. Teslimat töreni, Iğdır Valisi ve Tarım İl Müdürü'nün katılımıyla gerçekleştirildi.
Projenin Amacı ve Kapsamı
Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek projesi, kırsal bölgelerde hayvancılık faaliyetlerini güçlendirmek, yerli hayvan ırklarını yaygınlaştırmak ve küçük ölçekli üreticilere destek olmak amacıyla hayata geçirildi. Proje ile ayrıca et ve süt üretiminde verimliliğin artırılması, kırsal kalkınmanın hızlandırılması hedefleniyor.
Iğdır'daki teslimat, projenin önemli ayaklarından birini oluşturuyor. TİGEM'e bağlı Iğdır Kazım Karabekir Tarım İşletmesi'nde yetiştirilen büyükbaş hayvanlar, belirlenen kriterlere uygun yetiştiricilere ücretsiz veya uygun koşullarla verildi. Yetiştiriciler, dağıtılan hayvanları damızlık olarak kullanarak hayvan varlıklarını artırabilecek.
Yetiştiricilere Sağlanan Destekler
Proje kapsamında sadece hayvan dağıtımı yapılmıyor; aynı zamanda yetiştiricilere yönelik eğitim ve teknik destek de sağlanıyor. Tarım İl Müdürlüğü uzmanları, hayvan bakımı, beslenme, sağlık koruma ve barınak koşulları konularında üreticilere bilgilendirme yapıyor. Bu sayede hayvanların verimli bir şekilde yetiştirilmesi ve sürdürülebilir bir hayvancılık yapılması amaçlanıyor.
Iğdır Valisi, törende yaptığı konuşmada, projenin kırsal kesimde yaşayan vatandaşların gelir düzeyini yükselteceğini belirterek, "Devletimizin desteğiyle çiftçilerimizin yanındayız. Bu hayvanlar, ailelerin geçim kaynağı olacak ve bölge ekonomisine katkı sağlayacak." dedi.
Yetiştiriciler ise kendilerine sağlanan bu destekten duydukları memnuniyeti dile getirerek, hayvan sayısının artmasıyla daha fazla üretim yapabileceklerini ifade etti. Projenin devam etmesi halinde daha fazla üreticinin faydalanacağı belirtiliyor.
Projenin Arka Planı ve Gelecek Hedefleri
"Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek" projesi, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2023 yılında başlattığı bir girişim. Proje ile Türkiye genelinde binlerce yetiştiriciye hayvan dağıtımı yapılması planlanıyor. Iğdır, hayvancılık potansiyeli yüksek iller arasında yer alıyor; geniş meraları ve uygun iklimi sayesinde büyükbaş hayvancılık için elverişli bir bölge.
Uzmanlar, projenin kırsaldan kente göçü azaltmaya da katkı sağlayacağını vurguluyor. Hayvancılıkla uğraşan ailelerin gelirlerinin artması, gençlerin tarım ve hayvancılıkta kalmasını teşvik edebilir. Ayrıca, yerli hayvan ırklarının korunması ve ıslahı açısından da proje önem taşıyor.
Iğdır'daki dağıtımın ardından benzer programların diğer illerde de süreceği öğrenildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı sonuna kadar toplam 100 bin büyükbaş hayvan dağıtımı hedefi koymuş durumda. Bu kapsamda, üreticilere yönelik hibeler, krediler ve eğitim programları da devam ediyor.
Sonuç olarak, Iğdır'da 840 yetiştiriciye 12 bin 680 büyükbaş hayvanın teslim edilmesi, kırsal kalkınma ve hayvancılığın desteklenmesi adına somut bir adım olarak değerlendiriliyor. Projenin uzun vadede bölge ve ülke ekonomisine olumlu yansımaları bekleniyor.