TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

İçişleri Bakanlığı'ndan Ahmet Türk kararı: Mardin'de kayyum süresi uzatıldı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
İçişleri Bakanlığı'ndan Ahmet Türk kararı: Mardin'de kayyum süresi uzatıldı

İçişleri Bakanlığı, Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum olarak atanan Tuncay Akkoyun'un görev süresini 2 ay daha uzattı. Karar, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin geçtiğimiz haftalarda yaptığı çağrının ardından geldi. Bahçeli, terör örgütü PKK'ya yakınlığıyla bilinen eski belediye başkanı Ahmet Türk'ün yeniden seçilmesini engellemek için kayyum uygulamasının devam etmesi gerektiğini söylemişti. Bakanlık, süre uzatımını gerekçe olarak terörle mücadele ve kamu yararını gösterdi.

Kayyum uygulaması ve Ahmet Türk dosyası

Ahmet Türk, 2019 yerel seçimlerinde Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiş, ancak 2021 yılında terör örgütüne yardım ettiği gerekçesiyle görevden alınarak yerine kayyum atanmıştı. Türk, 2024 seçimlerinde yeniden aday olma hazırlığı yaparken, Bahçeli'nin çağrısıyla kayyum süresi uzatıldı. Uzmanlara göre bu karar, yerel yönetimlerin merkezileşmesi ve demokratik katılım açısından tartışmalı bir adım. CHP ve HEDEP ise kararı "siyasi müdahale" olarak nitelendirdi.

Siyasi tepkiler ve değerlendirmeler

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Seçilmiş belediye başkanının yerine kayyum atanması demokrasiye vurulan bir darbedir" dedi. HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise kararı "Kürt halkının iradesine saygısızlık" olarak yorumladı. MHP cephesinden gelen açıklamalarda ise Bahçeli'nin "terörle mücadele" vurgusu ön plandaydı. Bakanlık yetkilileri, kayyum uygulamasının yasal olduğunu ve gerekli durumlarda sürenin uzatılabileceğini belirtti.

Gelecek senaryoları

Uzatma kararı, önümüzdeki iki ay içinde yeni bir yerel seçim yapılmaması halinde Ahmet Türk'ün seçimlere girmesini engelliyor. Uzmanlar, bu sürenin sonunda kayyumun yeniden uzatılabileceği veya seçim kararı alınabileceği yorumunu yapıyor. Mardin'de tansiyon yüksek, kamuoyu gelişmeleri yakından takip ediyor.

Sonuç olarak, İçişleri Bakanlığı'nın kararı siyasi yelpazede kutuplaşmayı derinleştirirken, terörle mücadele ile yerel demokrasi arasındaki hassas dengeyi bir kez daha gündeme taşıdı.

Etiketler:
Ahmet TürkMardinkayyumİçişleri BakanlığıDevlet Bahçeliterörle mücadele

İlgili Haberler

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde mobbing ve hukuksuzluk iddiası
Siyaset

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde mobbing ve hukuksuzluk iddiası

10 dk önce

DMM'den ASELSAN iddialarına net cevap: Satılacağı iddiası asılsız
Siyaset

DMM'den ASELSAN iddialarına net cevap: Satılacağı iddiası asılsız

17 dk önce

DEM Parti liderlerinden erişim engeline tepki: Basın susturulamaz
Siyaset

DEM Parti liderlerinden erişim engeline tepki: Basın susturulamaz

19 dk önce

MİT Akademisi'nden NATO'nun Geleceği ve Türkiye'nin Rolü Üzerine Rapor
Siyaset

MİT Akademisi'nden NATO'nun Geleceği ve Türkiye'nin Rolü Üzerine Rapor

19 dk önce