İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında alınan güvenlik tedbirlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ankara'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Çiftçi, "Tedbirleri abartmadık. Alınması gerektiği kadarıyla tedbir aldık" dedi. Bakan, zirve süresince herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını ve uygulamaların başarılı olduğunu ifade etti.
Güvenlik tedbirleri kademeli olarak kaldırılacak
Çiftçi, zirve boyunca uygulanan olağanüstü güvenlik önlemlerinin kademeli olarak kaldırılacağını söyledi. Polis, jandarma ve özel harekat ekiplerinin koordineli çalıştığını belirten Bakan, toplamda 35 bin personelin görev yaptığını açıkladı. Ayrıca, zirve öncesinde ve sırasında 150'ye yakın kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 40'ının tutuklandığını kaydetti. Gözaltıların daha çok sosyal medyada provokatif paylaşımlarda bulunan kişilere yönelik olduğunu vurguladı.
Sahipsiz sokak hayvanları toplandı
Bakan Çiftçi, zirve öncesinde başlatılan sahipsiz sokak hayvanlarını toplama çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Ankara'nın çeşitli bölgelerinde yapılan operasyonlarda sokak hayvanlarının yüzde 88'inin toplandığını belirten Çiftçi, "Bu hayvanlar belediyelerimize ait bakımevlerinde misafir ediliyor. Zirve sonrasında yeniden doğal ortamlarına bırakılacaklar" dedi. Hayvan hakları derneklerinden gelen eleştirilere de yanıt veren Bakan, uygulamanın geçici olduğunu ve hayvanlara kötü muamele yapılmadığını sözlerine ekledi.
NATO Zirvesi, 11-12 Temmuz tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirildi. Zirveye 30 üye ülke ve ortak ülkelerden liderler katıldı. Güvenlik tedbirleri nedeniyle kent merkezinde birçok yol trafiğe kapatılmış, hava sahası sivil uçuşlara kapatılmıştı.
Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen bu zirve, NATO'nun genişleme süreci ve Ukrayna-Rusya savaşı gibi kritik konuların ele alındığı bir platform oldu. Alınan güvenlik önlemlerinin boyutu, bazı çevrelerde tartışma yaratsa da Bakan Çiftçi'nin açıklamaları, devletin uluslararası bir organizasyonda sorumluluğunu yerine getirdiğini gösteriyor. Ancak, benzer zirvelerde de yoğun güvenlik önlemleri uygulandığı düşünüldüğünde, bu durumun olağan olduğu söylenebilir.