İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İnterpol-Europol Daire Başkanlığı koordinesinde yürütülen çalışmalar sonucunda, 8 farklı ülkede yakalanan 29'u kırmızı bültenle, 47'si ulusal seviyede aranan toplam 76 suçlunun Türkiye'ye iade edildiğini bildirdi. Bakanlık, iadelerin yıl içinde gerçekleştiğini ve suçluların Türkiye'deki adli makamlara teslim edildiğini duyurdu.
Yurt dışında yakalanan suçlular Türkiye'ye getirildi
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, yurt dışında aranan şahısların tespiti ve yakalanmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, Interpol ve Europol kanalları üzerinden yapılan koordinasyonla 8 ülkede operasyonlar düzenlendi. Bu operasyonlarda, aralarında kırmızı bültenle aranan 29 kişinin de bulunduğu toplam 76 suçlu yakalandı. Yakalanan şahıslar, adli iade süreçlerinin tamamlanmasının ardından Türkiye'ye getirildi.
Yetkililer, iade edilen suçluların hangi ülkelerden getirildiğine dair ülke ismi paylaşmadı. Ancak açıklamada, söz konusu ülkelerin Avrupa ve Orta Doğu'da yoğunlaştığı belirtildi. İadelerin, ikili anlaşmalar ve uluslararası sözleşmeler çerçevesinde gerçekleştirildiği vurgulandı.
Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol-Europol Daire Başkanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında, kırmızı bültenle aranan şahısların yanı sıra ulusal seviyede aranan 47 kişi de yakalandı. Bu kişilerin, Türkiye'de çeşitli suçlardan arandığı ve haklarında kesinleşmiş hapis cezaları bulunduğu öğrenildi.
Kırmızı bülten ve ulusal arama çalışmaları
Kırmızı bülten, Interpol tarafından bir ülkenin adli makamlarınca hakkında tutuklama kararı bulunan kişilerin uluslararası düzeyde aranması için çıkarılan bir bildirim türüdür. Kırmızı bültenle aranan şahısların yakalanması durumunda, ilgili ülke ile iade süreci başlatılır. Türkiye, son yıllarda yurt dışına kaçan suçluların iadesi için Interpol ve Europol ile yoğun işbirliği yürütüyor.
İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, son beş yılda yurt dışından iade edilen suçlu sayısında artış yaşandı. 2020'de 50'nin altında olan iade sayısı, 2023'te 100'ü aşmıştı. Bu yılın ilk yarısında ise 76 iade gerçekleşti. Bu rakam, yıl sonunda rekor bir seviyeye ulaşılabileceğini gösteriyor.
Uzmanlar, iade süreçlerinin karmaşıklığına dikkat çekiyor. Uluslararası hukuk ve ikili anlaşmalar çerçevesinde yürütülen iade taleplerinin kabul edilmesi için delil yeterliliği, suçun her iki ülkede de suç olması gibi kriterler aranıyor. Türkiye'nin son yıllarda Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yürüttüğü diplomatik girişimlerin iade süreçlerini hızlandırdığı belirtiliyor.
İadelerin güvenlik ve adalet boyutu
İade edilen suçlular arasında örgütlü suç, uyuşturucu kaçakçılığı, insan ticareti, dolandırıcılık ve terör suçlarından arananlar bulunuyor. Bu kişilerin Türkiye'ye getirilmesi, hem ülke içindeki adalet süreçlerinin işletilmesi hem de kamu güvenliği açısından kritik önem taşıyor. Yetkililer, yurt dışında firari olarak yaşayan suçluların yakalanmasının, suç işleme motivasyonunu azalttığını ve caydırıcılık sağladığını ifade ediyor.
İçişleri Bakanlığı, iade edilen şahısların Türkiye'ye getirilmesinin ardından ilgili birimlere teslim edildiğini ve adli işlemlerin başlatıldığını açıkladı. Bakanlık ayrıca, yurt dışında aranan diğer şahısların yakalanması için çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirtti.
Uluslararası işbirliği kapsamında, Türkiye'nin Interpol veri tabanına erişimi ve Europol ile ortak operasyon kapasitesi son yıllarda güçlendirildi. 2022'de imzalanan güvenlik anlaşmaları ile Avrupa ülkeleriyle iade süreçlerinde yaşanan bürokratik engellerin azaltılması hedeflendi.
Bu gelişmeler, Türkiye'nin uluslararası suçla mücadeledeki kararlılığını gösterirken, aynı zamanda yurt dışındaki firari suçlulara yönelik baskının artarak devam edeceği sinyalini veriyor. İçişleri Bakanlığı'nın açıklaması, kamuoyunda takdirle karşılandı; muhalefet partileri ise iade sayısının daha yüksek olması gerektiğini savunarak sürecin şeffaflığını sorguladı.
Önümüzdeki dönemde, özellikle ağır suçlardan aranan kırmızı bültenli şahısların iadesi için diplomatik girişimlerin yoğunlaşması bekleniyor. Adalet Bakanlığı'nın, iade taleplerinin hızlandırılması için yeni bir strateji belgesi üzerinde çalıştığı öğrenildi.