TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

İBB’nin gıda kumanyası zehirlenmesi iddiasında 4 şüpheliye iddianame

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
İBB’nin gıda kumanyası zehirlenmesi iddiasında 4 şüpheliye iddianame

İstanbul'un Şile ilçesinde bulunan 75. Yıl Ortaokulu'nda eğitim gören 43 öğrencinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından dağıtılan gıda kumanyasından zehirlendikleri iddiasıyla ilgili soruşturma tamamlandı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 4 şüpheli hakkında 'zincirleme şekilde bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaçların ticareti' suçundan 10 yıl 9'ar aya kadar hapis cezası talep edildi. Olay, 2023 yılı Ekim ayında meydana gelmiş ve öğrenciler, kumanyayı tükettikten kısa süre sonra mide bulantısı, kusma ve ishal şikayetleriyle hastaneye kaldırılmıştı.

İddianamenin detayları

İddianamede, zehirlenmeye neden olan gıda kumanyasının İBB tarafından temin edildiği ancak dağıtım ve saklama sürecinde usulsüzlükler yapıldığı belirtildi. Şüphelilerin, gıdaların son kullanma tarihini kontrol etmediği, uygun olmayan koşullarda muhafaza ettiği ve dağıtımı sırasında gerekli hijyen kurallarına uymadığı öne sürüldü. Savcılık, olayın ardından yapılan incelemelerde kumanyalardaki bazı ürünlerin bozulmuş olduğunun tespit edildiğini aktardı. Ayrıca, şüphelilerin ifadelerinde, kumanyaların okula ulaştığında herhangi bir kontrol yapılmadan öğrencilere dağıtıldığını kabul ettikleri kaydedildi.

Zehirlenme olayının ardından yaşananlar

Olayın duyulmasının ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İBB ekipleri derhal harekete geçmiş, zehirlenen öğrenciler çevre hastanelere sevk edilmişti. Okulda bir süre eğitime ara verilirken, veliler büyük tepki göstermişti. İBB yetkilileri ise konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını ve gerekli önlemlerin alınacağını duyurmuştu. Sağlık Bakanlığı ekipleri de olay yerinde numune alarak inceleme yapmış, zehirlenmenin kaynağının kumanyadaki süt ürünleri olduğu değerlendirilmişti. Öğrencilerin bir kısmı birkaç gün hastanede tedavi gördükten sonra taburcu edilmiş, herhangi bir can kaybı yaşanmamıştı.

Olay, Türkiye'de okullarda dağıtılan gıda yardımlarının denetimi konusunu yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar, toplu tüketim alanlarında gıda güvenliğinin sağlanması için düzenli denetimlerin şart olduğunu vurguluyor. Bu tür olayların tekrarlanmaması için gıda tedarik zincirinin her aşamasında hijyen kurallarına uyulması ve son kullanma tarihlerinin titizlikle takip edilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Hukuki süreç ve olası cezalar

İddianame, Anadolu 8. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirse, şüpheliler önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak. 'Bozulmuş gıda ticareti' suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 186. maddesi kapsamında değerlendiriliyor ve 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Ancak iddianamede 'zincirleme suç' hükümleri uygulanarak cezanın artırılması talep edildi. Zincirleme suç durumunda ceza yarı oranında artırılabiliyor. Şüphelilerin her biri için 10 yıl 9 aya kadar hapis cezası isteniyor. Ayrıca, adli para cezası da gündeme gelebilir. Karar, kamuoyunda merakla beklenirken, yetkililer benzer olayların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınacağını belirtiyor.

Olay, aynı zamanda belediyelerin gıda yardımı programlarının denetim mekanizmalarını da sorgulattı. İBB gibi büyük bir kurumun bile bu tür bir skandalla karşı karşıya kalması, tüm yerel yönetimlerin gıda güvenliği konusunda daha hassas olması gerektiğini ortaya koyuyor. Bağımsız değerlendirmelere göre, bu dava, gıda tedarikinde sorumluluk zincirinin netleşmesi ve mağduriyetlerin tazmini açısından emsal teşkil edebilir. Toplum sağlığını doğrudan ilgilendiren bu tür olaylarda, yargı sürecinin caydırıcı olması bekleniyor.

Etiketler:
İBBgıda zehirlenmesiŞile75. Yıl Ortaokuluiddianamebozulmuş gıdaöğrenci zehirlenmesi

İlgili Haberler

Bodrum Türkbükü'nde deniz dibi temizliğinde 650 kg atık çıkarıldı
Gündem

Bodrum Türkbükü'nde deniz dibi temizliğinde 650 kg atık çıkarıldı

23 dk önce

Hepsini İstanbul'a getirip kafede toplamışlar: Yüzlerce kişiyi böyle kandırmışlar
Gündem

Hepsini İstanbul'a getirip kafede toplamışlar: Yüzlerce kişiyi böyle kandırmışlar

23 dk önce

Jeffrey Epstein bağlantılı Daniel Siad Fransa'da ölü bulundu
Gündem

Jeffrey Epstein bağlantılı Daniel Siad Fransa'da ölü bulundu

28 dk önce

Şile'de 43 öğrenci İBB kumanyasıyla zehirlenmişti: 4 zanlıya 10 yıl istemi
Gündem

Şile'de 43 öğrenci İBB kumanyasıyla zehirlenmişti: 4 zanlıya 10 yıl istemi

38 dk önce