TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Aksoy cezaevinde felç geçirdi: Tahliye talebi reddedildi

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Aksoy cezaevinde felç geçirdi: Tahliye talebi reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Erdal Celal Aksoy, Mayıs 2025'te gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından cezaevinde sağlık sorunları yaşamaya başladı. Dört ay önce boyun omurgasındaki iltihap nedeniyle sağ bacağı ve kolundan felç geçiren Aksoy'un tahliye talepleri, yetkililer tarafından reddedildi. Ailesi ve avukatları, Aksoy'un sağlık durumunun her geçen gün kötüye gittiğini belirterek acil müdahale çağrısı yapıyor.

Aksoy'un sağlık durumu ve tahliye süreci

Erdal Celal Aksoy, İBB'deki görevi sırasında yürütülen bir soruşturma kapsamında Mayıs 2025'te gözaltına alındı ve ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Cezaevinde geçirdiği süreçte boyun omurgasında başlayan iltihap, sinir sistemine baskı yaparak felce neden oldu. Aksoy'un sağ kol ve bacağında hareket kaybı oluştu. Avukatları, müvekkillerinin sürekli tıbbi bakıma ihtiyaç duyduğunu ve cezaevi koşullarında bu bakımın sağlanamadığını ileri sürerek defalarca tahliye başvurusunda bulundu. Ancak başvurular, adli makamlarca "kaçma şüphesi" ve "delilleri karartma riski" gerekçesiyle reddedildi. Aile üyeleri, Aksoy'un yataktan kalkamadığını, yemek yemekte ve temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını ifade ediyor. Görüntülerde Aksoy'un tekerlekli sandalyeye mahkum olduğu ve konuşmakta güçlük çektiği görülüyor.

Hukuki ve siyasi boyut

Olay, İstanbul'da yerel yönetimlerle merkezi hükümet arasındaki gerilimin bir yansıması olarak değerlendiriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik soruşturmalar, özellikle Ekrem İmamoğlu'nun belediye başkanı seçilmesinin ardından yoğunlaştı. Aksoy'un tutuklanması ve ardından sağlık sorunlarının görmezden gelinmesi, muhalefet partileri ve insan hakları örgütleri tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor. CHP sözcüleri, "Bir insanın sağlık hakkı hiçbir siyasi gerekçeyle engellenemez. Aksoy derhal tahliye edilmeli ve uygun bir hastanede tedavi altına alınmalıdır" açıklamasında bulundu. Öte yandan, Adalet Bakanlığı'ndan konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi. Cezaevi yönetimi ise Aksoy'a gerekli tıbbi müdahalenin yapıldığını ve durumunun takip edildiğini bildirdi.

Türkiye'de cezaevlerinde sağlık sorunları yaşayan tutuklu ve hükümlülerin tahliye edilmemesi, zaman zaman uluslararası kamuoyunda da eleştiri konusu oluyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bu tür durumlarda devletin yükümlülüklerini hatırlatmış; sağlık hakkının ihlali durumunda tazminata hükmetmişti. Aksoy'un avukatları, konuyu AİHM'ye taşımayı değerlendirdiklerini duyurdu.

Bağlam ve değerlendirme

Erdal Celal Aksoy'un yaşadıkları, Türkiye'de adalet ve sağlık hakkı arasındaki hassas dengeyi bir kez daha gündeme getirdi. Cezaevinde tedavi imkanlarının sınırlı olması, ciddi rahatsızlıkları olan tutuklular için hayati risk oluşturuyor. Bu olay, aynı zamanda siyasi nedenlerle tutuklanan kişilerin sağlık sorunları karşısında adli makamların tavrını sorgulatıyor. Türkiye'de son yıllarda birçok siyasi isim, benzer gerekçelerle tahliye talebinde bulunmuş ancak genellikle kabul görmemişti. Aksoy'un durumu, ulusal ve uluslararası kamuoyunun dikkatini çekerken, hukukun üstünlüğü ve insan hakları bağlamında önemli bir test niteliği taşıyor. Yetkililerin, sağlık durumunun aciliyetini dikkate alarak adım atması bekleniyor.

Etiketler:
Erdal Celal AksoyİBBcezaevifelçsağlıktahliyeinsan hakları

İlgili Haberler

İmamoğlu'nun Konuşması Yargıya Güveni Artıracak
Siyaset

İmamoğlu'nun Konuşması Yargıya Güveni Artıracak

12 dk önce

Zikrullah Paşa'dan kadro hamlesi: Yardımcısı görevden alındı
Siyaset

Zikrullah Paşa'dan kadro hamlesi: Yardımcısı görevden alındı

16 dk önce

PKK silahlarını Zagros mağaralarında saklıyor
Siyaset

PKK silahlarını Zagros mağaralarında saklıyor

16 dk önce

Dört ülke yeni Hicaz Demiryolu için sahaya indi: Tarih rayına oturacak
Siyaset

Dört ülke yeni Hicaz Demiryolu için sahaya indi: Tarih rayına oturacak

21 dk önce