TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

IBB davasi saniginin 8 yasindaki oglunun okul kaydi yenilenmedi: Velilerden destek

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
IBB davasi saniginin 8 yasindaki oglunun okul kaydi yenilenmedi: Velilerden destek

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyesi Asu Kaya, İBB'ye yönelik yürütülen dava kapsamında tutuklu yargılanan Murat Kapki'nin 8 yaşındaki oğlunun okul kaydının yenilenmediğini açıkladı. Kaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, çocuğun eğitim hakkının engellenmeye çalışıldığını belirtti. Olayın ardından okuldaki diğer veliler, minik öğrenciye destek olmak için harekete geçti.

Okul yönetiminden kayıt yenilememe kararı

Edinilen bilgilere göre, İBB davasında 'suç örgütü üyeliği' ve 'ihaleye fesat karıştırma' suçlamalarıyla tutuklu yargılanan Murat Kapki'nin oğlu, İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki özel bir kolejde eğitim görüyordu. Okul yönetimi, 2024-2025 eğitim öğretim yılı için öğrencinin kaydını yenilemedi. Gerekçe olarak ise babanın yargılandığı dava gösterildi. Asu Kaya, konuyu meclis gündemine taşıyarak, 'Bir çocuğun eğitim hakkı, babasının yargılandığı dava nedeniyle elinden alınamaz' ifadelerini kullandı.

Velilerden dayanışma örneği

Olayın duyulmasının ardından aynı okulda çocukları okuyan diğer veliler, mağdur aileyle dayanışma içine girdi. Veliler, okul yönetimine ortak bir dilekçe sunarak kaydın yenilenmesini talep etti. Bazı veliler ise sosyal medyada kampanya başlatarak konunun takipçisi olacaklarını duyurdu. Bir veli, 'Çocuklarımız aynı sınıfta okuyor. Onun suçu ne? Babasının davası onu ilgilendirmez' diyerek tepkisini dile getirdi.

Hukuki süreç ve eğitim hakkı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 42. maddesi, eğitim ve öğrenim hakkını güvence altına alıyor. Hiç kimsenin eğitim hakkından mahrum bırakılamayacağı hükmü, bu olayda tartışma yarattı. Eğitim uzmanları, okul yönetiminin kararının hukuki dayanağının olmadığını savunuyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi de konuyla ilgili bir açıklama yaparak, çocuğun mağduriyetinin giderilmesi için girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

Siyasi tepkiler ve kamuoyu

CHP'li Asu Kaya'nın açıklamaları, siyasi partilerden de tepki çekti. CHP İstanbul İl Başkanlığı, konuyu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne taşıyacaklarını duyurdu. İYİ Parti'li bazı milletvekilleri de sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda çocuğun yanında olduklarını ifade etti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da konuyla yakından ilgilendiği ve gerekli adımların atılması için talimat verdiği öğrenildi. Kamuoyunda, 'çocukların siyasi davalara kurban edilmemesi' gerektiği yönünde bir algı oluştu.

Murat Kapki, İBB'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 2023 yılından bu yana tutuklu bulunuyor. Davası halen İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Kapki'nin eşi ve iki çocuğu, eşinin tutukluluğu boyunca zor günler geçirdiklerini ifade etmişti. Okul kaydı yenilenmeyen çocuğun, bir süre daha okula gidememesi halinde eğitiminde aksama yaşanmasından endişe ediliyor. Eğitimciler, bu tür durumlarda okul yönetimlerinin çocuğun yararını gözetmesi gerektiğini vurguluyor. Olay, adalet ve eğitim hakkı tartışmalarını bir kez daha gündeme getirdi.

Etiketler:
İBB davasıMurat Kapkieğitim hakkıokul kaydıAsu Kayaçocuk mağduriyeti

İlgili Haberler

Öğretmenlere Meclis önünde polis müdahalesi: Gözaltılar var
Siyaset

Öğretmenlere Meclis önünde polis müdahalesi: Gözaltılar var

14 dk önce

Öğretmenlere polis müdahalesi: Ters kelepçeyle gözaltına alındılar
Siyaset

Öğretmenlere polis müdahalesi: Ters kelepçeyle gözaltına alındılar

20 dk önce

Yargıtay'dan emsal karar: Ev hizmetlerinde çalışanlara ihbar tazminatı yolu açıldı
Siyaset

Yargıtay'dan emsal karar: Ev hizmetlerinde çalışanlara ihbar tazminatı yolu açıldı

23 dk önce

CHP'de 9 vekilin üyeliği silindi: Genel Merkez'den Takvim'e özel açıklama
Siyaset

CHP'de 9 vekilin üyeliği silindi: Genel Merkez'den Takvim'e özel açıklama

31 dk önce