TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, komisyonun dünkü toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhuriyet gazetesinin Karadeniz'de bir Türk balıkçının hayatını kaybettiği tekne saldırısının faillerine ilişkin sorusuna Akar, konunun çalışıldığını ancak şu aşamada açıklama yapmanın uygun olmadığını söyledi.
Komisyon toplantısı sonrası sorular
Milli Savunma Komisyonu'nun gündeminde savunma sanayii projeleri ve bütçe görüşmeleri vardı. Toplantı çıkışı basın mensuplarıyla bir araya gelen Akar, özellikle Karadeniz'de yaşanan ve bir Türk vatandaşının ölümüyle sonuçlanan tekne saldırısına ilişkin sorularla karşılaştı. Akar, bu konuda teknik ve istihbari çalışmaların devam ettiğini, kamuoyuna zamanı gelince sağlıklı bilgi verileceğini belirtti.
Olayın arka planı
Geçtiğimiz haftalarda Karadeniz'de bir Türk balıkçı teknesine kimliği belirsiz kişi veya kişilerce saldırı düzenlenmiş, olayda bir balıkçı hayatını kaybetmişti. Saldırının uluslararası sularda mı yoksa Türk karasularında mı gerçekleştiği tartışma konusu olurken, bazı çevreler saldırının bölgede artan yasa dışı avcılık veya sınır güvenliğiyle ilgili olabileceğini öne sürmüştü. Konuyla ilgili resmi bir açıklama henüz yapılmamıştı.
Soruşturma nasıl ilerliyor
Edinilen bilgiye göre, olayın hemen ardından Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet güçleri geniş çaplı bir soruşturma başlattı. Bölgedeki güvenlik kameraları, tanık ifadeleri ve teknik veriler incelemeye alındı. Ancak henüz somut bir bulguya ulaşılamadığı için resmi makamlar sessizliğini koruyor. Hulusi Akar'ın 'çalışılıyor' ifadesi, soruşturmanın gizlilikle yürütüldüğü şeklinde yorumlandı.
Siyasi yansımalar
Olay, muhalefet partileri tarafından da gündeme getirilmişti. CHP ve İYİ Parti milletvekilleri, konunun Meclis'te araştırılmasını talep etmişti. Hulusi Akar'ın konuyu komisyon gündemine taşımaması bazı çevrelerde eleştiriye neden oldu. Ancak Akar, komisyonun asli görevlerinin savunma ve güvenlik politikaları olduğunu, olaya ilişkin soruşturmanın adli makamlar tarafından yürütüldüğünü ifade etti.
Öte yandan, uzmanlar Karadeniz'de son dönemde artan deniz güvenliği ihlallerine dikkat çekiyor. Bölgedeki bazı ülkelerin kıta sahanlığı ihtilafları ve kaçak avcılık faaliyetleri, tansiyonu yükseltiyor. Türk balıkçılarının sık sık taciz edildiği iddiaları kamuoyunda geniş yankı buluyor.
Bağımsız değerlendirmelere göre, Hulusi Akar'ın çalışmaların devam ettiğini söylemesi soruşturmanın ciddiyetle sürdürüldüğünü gösterse de, bir can kaybının ardından kamuoyunun daha hızlı bilgilendirilmeyi beklemesi doğal. Olayın aydınlatılması, yalnızca adalet duygusu açısından değil, Karadeniz'deki Türk balıkçılarının güvenliği için de önem taşıyor.