TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

HKP'li 13 Kişinin Gözaltı Süresine İkinci Uzatma: Avukatlar İtiraz Etti

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
HKP'li 13 Kişinin Gözaltı Süresine İkinci Uzatma: Avukatlar İtiraz Etti

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyelerinin İstanbul'da düzenlediği NATO karşıtı protesto eyleminde gözaltına alınan 19 kişiden 13'ünün gözaltı süresi ikinci kez uzatıldı. Avukatlar, müvekkillerinin serbest bırakılması için nöbetçi hakimliğe itiraz başvurusunda bulundu. HKP Genel Başkanı Nurullah Ankut da gözaltına alınanlar arasında yer alırken, parti yetkilileri uygulamayı hukuka aykırı olarak nitelendirdi.

Gözaltı Sürecinin Detayları

Olay, geçtiğimiz hafta İstanbul'un Kadıköy ilçesinde gerçekleşen NATO karşıtı bir protesto gösterisiyle başladı. Polis, toplu taşıma araçlarını kapatarak yolu trafiğe kapatma eyleminde bulunan HKP üyelerine müdahale etti. Müdahale sonucu 19 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında HKP Genel Başkanı Nurullah Ankut ve bir dizi parti yöneticisi de bulunuyor. İlk gözaltı süresi 2 gün olarak belirlenirken, savcılık talebiyle süre önce 3 gün daha uzatıldı. İkinci uzatma kararıyla birlikte toplam gözaltı süresi 7 günü buldu. Avukatlar, bu uzatmanın hukuka aykırı olduğunu belirterek, müvekkillerinin derhal serbest bırakılması için nöbetçi hakimliğe başvurdu. İtiraz dilekçesinde, gözaltı koşullarının ağır olduğu ve ifade alma işlemlerinin tamamlandığı vurgulandı.

HKP'nin NATO ve Hükümete Tepkisi

Halkın Kurtuluş Partisi, kurulduğu günden bu yana NATO karşıtı bir politika izliyor. Parti, Türkiye'nin NATO üyeliğine son vermesi gerektiğini savunuyor. Son protesto, İstanbul'da düzenlenen bir toplantı sırasında HKP üyelerinin slogan atarak yürüyüşe geçmesiyle başladı. Polis uyarılarına rağmen dağılmayan grup, trafiği engelleyerek eylemlerini sürdürdü. HKP sözcüleri, gözaltıları siyasi bir baskı olarak yorumluyor ve partinin faaliyetlerini engellemeye yönelik olduğunu iddia ediyor. Gözaltıların uzatılması üzerine parti, konuyu kamuoyunun gündemine taşımak için basın açıklamaları ve sosyal medya kampanyaları başlattı.

Türkiye'de son yıllarda siyasi partilere yönelik gözaltı ve soruşturmalar artarken, HKP de bu süreçten nasibini alıyor. Parti, daha önce de çeşitli eylemler nedeniyle üyelerinin tutuklandığını ve ceza aldığını belirtiyor. NATO karşıtı söylemleriyle bilinen HKP, özellikle gençler ve sol görüşlü kesimler arasında taban buluyor. Parti yönetimi, son gözaltıların hükümetin muhalefeti sindirme politikasının bir parçası olduğunu öne sürüyor. Hukuki sürecin takipçisi olacaklarını belirten avukatlar, önümüzdeki günlerde AİHM'ye de bireysel başvuru yapmayı değerlendirdiklerini ifade ediyor.

Etiketler:
Halkın Kurtuluş PartisiNATO protestosugözaltısiyasi baskı

İlgili Haberler

Erdoğan ile Trump arasındaki 'sıcak' diyalog ABD basınını şaşırttı
Siyaset

Erdoğan ile Trump arasındaki 'sıcak' diyalog ABD basınını şaşırttı

3 dk önce

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, NATO Zirvesi için Ankara’ya geldi
Siyaset

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, NATO Zirvesi için Ankara’ya geldi

5 dk önce

NATO Zirvesi öncesi diplomatik yoğunluk: Fransa ve ABD'den ayrı uçakla Ankara'ya iniş
Siyaset

NATO Zirvesi öncesi diplomatik yoğunluk: Fransa ve ABD'den ayrı uçakla Ankara'ya iniş

5 dk önce

İSKİ'den Kağıthane-Sefaköy Su Tüneli Açıklaması: 'Tüm İmalatlar Tamamlandı
Siyaset

İSKİ'den Kağıthane-Sefaköy Su Tüneli Açıklaması: 'Tüm İmalatlar Tamamlandı

9 dk önce