TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Hizmet üretimindeki yavaşlama Nisan'da belirginleşti

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Hizmet üretimindeki yavaşlama Nisan'da belirginleşti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, hizmet üretim endeksi Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2 oranında arttı. Bu oran, Mart ayında kaydedilen yüzde 3,2'lik artışın altında kalarak sektördeki büyüme hızının yavaşladığını gösterdi. Ekonomistler, söz konusu yavaşlamayı iç talep koşulları ve yüksek enflasyonun hizmet sektörü üzerindeki baskısına bağlıyor.

Sektörel bazda değişimler

Hizmet üretim endeksi, ulaştırma ve depolama, konaklama ve yiyecek hizmetleri, bilgi ve iletişim, gayrimenkul faaliyetleri, mesleki ve idari destek hizmetleri gibi alt sektörleri kapsıyor. Nisan ayında ulaştırma ve depolama hizmetlerinde yıllık yüzde 1,8 artış olurken, konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 3,5 yükseldi. Bilgi ve iletişim sektörü yüzde 4,2 ile en yüksek artışı kaydederken, gayrimenkul faaliyetlerindeki artış yüzde 1,1'de kaldı. Mesleki ve idari destek hizmetleri ise yüzde 2,0 büyüdü.

Ekonomik büyüme ile ilişki

Hizmet sektörü, Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 55'ini oluşturuyor ve büyüme rakamları üzerinde belirleyici bir role sahip. Nisan ayındaki yavaşlama, ikinci çeyrek büyüme verileri için bir işaret olarak değerlendiriliyor. Merkez Bankası'nın sıkı para politikası ve kredi faizlerindeki yükseklik, hizmet talebini olumsuz etkiliyor. Öte yandan, turizm sektöründeki canlılık konaklama ve yiyecek hizmetlerini desteklemeye devam ediyor. İş dünyası temsilcileri, hizmet üretimindeki artışın sürdürülebilmesi için kamu harcamalarında disiplin ve yapısal reformların önemine vurgu yapıyor.

Uzmanlar, yılın geri kalanında hizmet üretiminin seyrini etkileyecek faktörler arasında küresel ekonomik gelişmeler, döviz kuru hareketleri ve faiz politikasını sayıyor. Nisan ayı verileri, ekonomideki ılımlı yavaşlamanın devam edeceğine yönelik beklentileri güçlendiriyor.

Etiketler:
hizmet üretim endeksiTÜİKekonomik büyümeNisan 2025

İlgili Haberler

Volkswagen Almanya'da üretim daraltıyor: Osnabrück fabrikası zaaf içinde
Ekonomi

Volkswagen Almanya'da üretim daraltıyor: Osnabrück fabrikası zaaf içinde

11 dk önce

Atatürk Barajı'nda su seviyesi yükseldi, kıyıdaki işletmeler sular altında
Ekonomi

Atatürk Barajı'nda su seviyesi yükseldi, kıyıdaki işletmeler sular altında

16 dk önce

Zeytinyağında pamuk yağı skandalı: Yeni sistem geliyor
Ekonomi

Zeytinyağında pamuk yağı skandalı: Yeni sistem geliyor

16 dk önce

UEA: Petrol Talebinde Pandemiden Beri En Büyük Düşüş Kapıda
Ekonomi

UEA: Petrol Talebinde Pandemiden Beri En Büyük Düşüş Kapıda

17 dk önce