TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Hizmet ÜFE Nisan'da yıllık yüzde 34,6 arttı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Hizmet ÜFE Nisan'da yıllık yüzde 34,6 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2025 dönemine ilişkin Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (Hizmet ÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre, hizmet sektöründe üretici fiyatları Nisan'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,6 oranında arttı. Aylık bazda ise endeks yüzde 2,1 yükseldi. Söz konusu artış, enflasyonla mücadele kapsamında yakından takip edilen göstergeler arasında yer alıyor.

Sektörel bazda artış oranları

Hizmet ÜFE alt sektörlerinde en yüksek yıllık artış yüzde 42,6 ile ulaştırma ve depolama hizmetlerinde gerçekleşti. Bunu sırasıyla konaklama ve yiyecek hizmetleri (yüzde 38,4), bilgi ve iletişim hizmetleri (yüzde 36,1) izledi. Gayrimenkul hizmetlerinde yıllık artış yüzde 19,2 ile en düşük seviyede kaldı. Aylık bazda ise konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 3,8 ile en fazla artan alt sektör olurken, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde aylık artış yüzde 2,3 olarak kaydedildi.

Enflasyonla bağlantı ve piyasa beklentileri

Hizmet ÜFE’deki yükseliş, tüketici enflasyonuna yansıması açısından önem taşıyor. Ekonomistler, hizmet fiyatlarındaki katılığın enflasyonun düşüş hızını sınırlayabileceğini belirtiyor. Nisan ayı verisi, Mart ayında yıllık yüzde 32,8 olan artışın yüzde 34,6’ya çıktığını gösteriyor. Bu durum, hizmet sektöründe fiyat baskılarının devam ettiğine işaret ediyor. Piyasa katılımcıları, Merkez Bankası'nın faiz politikasında bu verileri dikkate alacağını öngörüyor.

Geçmiş dönem karşılaştırması

2024 yılı Nisan ayında Hizmet ÜFE yıllık yüzde 55,2 artmıştı. 2025 yılındaki yüzde 34,6’lık artış, baz etkisi ve sıkı para politikasının etkisiyle gerilemeye işaret ediyor. Ancak aylık artış hızının yüzde 2,1 olması, fiyat istikrarına ulaşmada daha zamana ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Etiketler:
hizmet üfeenflasyontüiknisan 2025ekonomi

İlgili Haberler

Fitch, Türkiye enflasyon tahminini yukarı çekti: 2026 için yüzde 29,5
Ekonomi

Fitch, Türkiye enflasyon tahminini yukarı çekti: 2026 için yüzde 29,5

6 dk önce

NATO Zirvesi öncesi Ankara'da idari izin kararı
Ekonomi

NATO Zirvesi öncesi Ankara'da idari izin kararı

37 dk önce

Fındık ihracatı 9 ayda 2 milyar dolara dayandı
Ekonomi

Fındık ihracatı 9 ayda 2 milyar dolara dayandı

1 sa önce

TOKİ 64 ilde 20 bin konutu satışa sunuyor: Örnek daire görüntülendi
Ekonomi

TOKİ 64 ilde 20 bin konutu satışa sunuyor: Örnek daire görüntülendi

1 sa önce