Kamu yönetiminde atama sistemi bir kez daha değişiyor. İktidar, 2018 yılında yaptığı düzenlemeyle daire başkanı ve dengi kadrolara atanmak için gereken hizmet süresini 10 yıldan 5 yıla düşürmüştü. Ancak şimdi, Meclis’e sunulan torba kanun teklifiyle bu süre yeniden 5 yıldan 10 yıla çıkarılıyor. Bu durum, atama sisteminde “yap-boza” dönüldüğü yorumlarına neden olurken, tepkilere yol açtı.
8 yıl arayla ikinci değişiklik
Edinilen bilgilere göre, torba teklifin içerisinde yer alan maddeyle, kamu kurumlarında daire başkanı, şube müdürü ve dengi pozisyonlara atanabilmek için aranan hizmet süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılacak. Bu değişiklik, 2018’de yapılan düzenlemenin tam tersi yönünde. 2018’de iktidar, “kariyerde liyakat ve esneklik” gerekçesiyle süreyi düşürmüş, şimdi ise “kurumsal hafızanın korunması ve deneyimin artırılması” gibi farklı gerekçelere dayandırılıyor. Ancak muhalefet ve kamu sendikaları, bu tür sık değişikliklerin kamu çalışanlarının motivasyonunu düşürdüğünü ve keyfi atamaları artırdığını savunuyor.
Değişiklik ne getiriyor?
Teklife göre, hizmet süresi şartındaki değişiklik sadece yeni atamalar için geçerli olacak. Halen görevde bulunan ve 5 yıllık süreyi tamamlayarak atanmış personelin durumu etkilenmeyecek. Ancak, sürenin yeniden uzatılması, özellikle genç ve dinamik yönetici adaylarının önünü kesecek. Öte yandan, kamu yönetiminde sık sık yapılan bu tür değişiklikler, sistemin istikrarsız olduğu algısını güçlendiriyor. Uzmanlar, “Yap-boza” olarak nitelendirilen bu uygulamanın, uzun vadeli kariyer planlaması yapan kamu çalışanları üzerinde olumsuz etki yaratacağını belirtiyor.
Eleştiriler ve değerlendirmeler
CHP ve İYİ Parti’li milletvekilleri, torba teklifin içerisinde bu tür kritik düzenlemelerin “halkın haberi olmadan” geçirilmeye çalışılmasını eleştirdi. Kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan muhalefet, bu değişikliğin aslında belli bir kadroyu korumak için yapıldığını iddia ediyor. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ise, sürenin uzatılmasının liyakati değil, kayırmacılığı artıracağını savundu. Birçok sendika, “Kamu yönetiminde reform adı altında yapılan bu tür düzenlemeler, aslında siyasi kadrolaşmanın önünü açıyor” ifadelerini kullandı.
Tüm bu tartışmalar yaşanırken, torba teklifin Meclis’teki görüşmeleri önümüzdeki günlerde başlayacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kamu yönetimine getirdiği değişikliklerle birlikte atama sisteminde sık sık revizyona gidilmesi, kamuoyunda “sistemin oturmadığı” yönünde eleştirilere neden oluyor. Uzmanlar, hizmet süresinin belirlenmesinde “bir kere yap, uzun süre uygula” anlayışının benimsenmesi gerektiğini vurguluyor.