Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin en ağır yıkıma yol açtığı Hatay'da yürütülen yeniden yapılanma çalışmalarının yaklaşık yüzde 90 oranında tamamlandığını bildirdi. Vali Masatlı, kent genelinde devam eden inşa ve iyileştirme faaliyetlerinin son aşamaya geldiğini belirterek, depremzedelerin kalıcı konutlarına kavuşma sürecinin hızla sürdüğünü ifade etti.
Konut ve Altyapı Çalışmalarında Son Durum
Vali Masatlı'nın verdiği bilgilere göre, Hatay'da deprem sonrası başlatılan kapsamlı dönüşüm projesi kapsamında konut, altyapı, eğitim ve sağlık tesislerinin yeniden inşası büyük ölçüde tamamlandı. Kent merkezi ve ilçelerde hak sahiplerine teslim edilen konut sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan Masatlı, özellikle ağır hasar gören ilçelerde şehir planlamasının modern standartlara uygun şekilde yeniden yapıldığını aktardı.
Yeniden yapılanma sürecinde sadece binaların değil, aynı zamanda yollar, köprüler, su ve kanalizasyon sistemleri gibi temel altyapı unsurlarının da yenilendiğini belirten Vali, "Hatay'ın her köşesinde hummalı bir çalışma var. Depremin izlerini silmek için devletimizin tüm imkanlarını seferber ettik. Geldiğimiz noktada yüzde 90'lık bir tamamlanma oranına ulaştık. Hedefimiz kalan kısmı da en kısa sürede bitirerek Hatay'ı eski günlerine kavuşturmak" dedi.
Eğitim ve Sağlık Yatırımları Ön Planda
Deprem sonrası dönemde eğitim ve sağlık alanındaki yatırımlara ayrı bir önem verildiğini dile getiren Masatlı, yıkılan okulların yerine depreme dayanıklı yeni binaların inşa edildiğini söyledi. Hastanelerin ve sağlık ocaklarının da benzer şekilde yenilendiğini kaydeden Vali, bu tesislerin bölge halkına kesintisiz hizmet sunmaya başladığını belirtti.
Öte yandan, Hatay'ın ekonomik canlanması için sanayi ve ticaret alanında da adımlar atıldığını ifade eden Masatlı, organize sanayi bölgelerinde üretimin normale döndüğünü, esnafın ve çiftçinin desteklendiğini sözlerine ekledi.
Vatandaşların Beklentileri ve Gelecek Planları
Hatay'da yaşayan depremzedeler, bir yandan yeni konutlarına taşınmanın mutluluğunu yaşarken diğer yandan şehrin tamamen ayağa kalkması için sabırsızlanıyor. Yetkililer, kalan yüzde 10'luk kısmın da 2024 yılı sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını açıkladı. Vali Masatlı, "Hatay'ı yeniden inşa etmek sadece binaları yapmak değil, aynı zamanda o binaların içini dolduran insanların hayatını normale döndürmektir. Bunun için sosyal ve ekonomik hayatı da canlandırıyoruz" diye konuştu.
Deprem Bölgesinde Genel Durum
6 Şubat depremleri, 11 ili etkileyerek büyük yıkıma neden olmuştu. Hatay, bu iller arasında en fazla can kaybı ve hasarın yaşandığı şehirlerden biri olarak öne çıkmıştı. Depremin üzerinden geçen sürede devlet kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda bölgede önemli mesafe kat edildi. Ancak uzmanlar, psikolojik ve sosyal iyileşmenin fiziki yapılanmadan daha uzun sürebileceğine dikkat çekiyor.
Hatay'ın yeniden ayağa kalkması, sadece bölge için değil, ülke ekonomisi ve toplumsal dayanışma açısından da kritik önem taşıyor. Vali Masatlı'nın açıklamaları, depremzedelere umut verirken, sürecin şeffaf ve kararlı bir şekilde yürütüldüğünü gösteriyor. Kalan çalışmaların tamamlanmasıyla Hatay'ın, deprem öncesi canlı ve dinamik yapısına kavuşması hedefleniyor.