TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nda Yasa Dışı Yaban Hayvanı Operasyonu: 4 Hayvan Kurtarıldı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nda Yasa Dışı Yaban Hayvanı Operasyonu: 4 Hayvan Kurtarıldı

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza ekipleri, Edirne'nin Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nda düzenledikleri bir operasyonda, yasa dışı yollarla Türkiye'ye sokulmaya çalışılan 4 yaban hayvanını kurtardı. Operasyon kapsamında, kaçakçılık şüphesiyle bir araç durdurulurken, yapılan aramada özel bölmelere gizlenmiş halde bulunan hayvanların, koruma altındaki türler arasında yer aldığı belirlendi. Ekipler, hayvanlara el koyarken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Operasyonun Detayları

Edirne Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nda görevli Gümrükler Muhafaza ekipleri, şüphe üzerine bir aracı durdurdu. Araçta yapılan detaylı aramada, yasa dışı yollarla ülkeye sokulmaya çalışılan 4 yaban hayvanı ele geçirildi. Hayvanların, özel olarak hazırlanmış bölmelere gizlenmiş olduğu ve sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Kurtarılan hayvanların türüne ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken, uzmanlar tarafından koruma altına alındıkları bildirildi.

Yasa Dışı Yaban Hayvanı Ticaretiyle Mücadele

Türkiye, yasa dışı yaban hayvanı ticaretiyle mücadele kapsamında sıkı denetimler gerçekleştiriyor. Özellikle sınır kapılarında yapılan kontrollerde, nesli tehlike altındaki türlerin kaçakçılığına sıkça rastlanıyor. Uzmanlar, bu tür operasyonların yaban hayatının korunması açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguluyor. Konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde yürütülen çalışmalar kapsamında, kaçak hayvanların doğal yaşam alanlarına döndürülmesi için gerekli prosedürler başlatıldı.

Hamzabeyli'nin Stratejik Konumu

Edirne'de bulunan Hamzabeyli Gümrük Kapısı, Türkiye'nin Avrupa'ya açılan önemli kapılarından biri olarak biliniyor. Yıllık yoğun araç ve yolcu trafiğine sahip olan kapıda, kaçakçılıkla mücadele ekipleri 7/24 esasına göre çalışıyor. Son yıllarda özellikle yaban hayvanı kaçakçılığına yönelik operasyonların arttığı gözlemlenirken, bu operasyonun da kararlılıkla yürütülen çalışmaların bir parçası olduğu ifade ediliyor.

CITES ve Uluslararası Yükümlülükler

Türkiye, nesli tehlike altındaki türlerin uluslararası ticaretini düzenleyen CITES (Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme) kapsamında yükümlülüklerini yerine getiriyor. Bu kapsamda, kaçak yollarla getirilen hayvanlara el konularak, ilgili merkezlerde bakım altına alınıyor. Operasyonun, Türkiye'nin bu alandaki uluslararası taahhütlerine uygun hareket ettiğinin bir göstergesi olduğu değerlendiriliyor.

Yasa dışı yaban hayvanı ticareti, dünya genelinde milyarlarca dolarlık bir sektör haline gelmiş durumda. Türkiye'nin bu alanda yürüttüğü kararlı mücadele, doğal zenginliklerin korunması açısından takdir topluyor. Operasyonun ardından kurtarılan hayvanların, sağlık kontrolleri tamamlandıktan sonra uygun bir yaşam alanına nakledilmesi bekleniyor.

Ticaret Bakanlığı yetkilileri, kaçakçılıkla mücadelenin aralıksız devam edeceğini belirterek, vatandaşları şüpheli durumları ihbar etmeye çağırdı. Yasa dışı yaban hayvanı ticaretinin hem ekosisteme hem de hayvan refahına ciddi zararlar verdiğine dikkat çeken yetkililer, bu tür operasyonların caydırıcılık açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Etiketler:
Hamzabeyli Gümrük Kapısıyaban hayvanıkaçakçılıkTicaret BakanlığıEdirne

İlgili Haberler

Bandırma Gemi Müzesi Karadan Yürütülerek İstiklal Meydanı'na Taşındı
Gündem

Bandırma Gemi Müzesi Karadan Yürütülerek İstiklal Meydanı'na Taşındı

11 dk önce

İstanbul'da Salı Günü Sağanak Yağış Kapıda
Gündem

İstanbul'da Salı Günü Sağanak Yağış Kapıda

16 dk önce

Çınarcık'taki gizemli koku tanker gemisinden çıktı
Gündem

Çınarcık'taki gizemli koku tanker gemisinden çıktı

21 dk önce

Tokat'ta kurbağalar kara yolunu işgal etti: Binlercesi bir anda karşıya geçmeye çalıştı
Gündem

Tokat'ta kurbağalar kara yolunu işgal etti: Binlercesi bir anda karşıya geçmeye çalıştı

21 dk önce