TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Hafif araç satışı Haziran'da yüzde 11,4 geriledi

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Hafif araç satışı Haziran'da yüzde 11,4 geriledi

Türkiye hafif araç pazarı, Haziran 2026'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,4 daraldı. Ata Yatırım tarafından hazırlanan “Türkiye Hafif Araç (HA) Satışları Haziran 2026 Raporu”na göre, söz konusu ayda toplam 105 bin adet hafif araç satıldı. Bu rakam, 2025 Haziran'ında kaydedilen 118 bin 500 adetlik satışın oldukça altında kaldı. Raporda, pazarın daralmasında ekonomik belirsizlikler ve yüksek faiz ortamının etkili olduğu vurgulanıyor.

Satışlardaki düşüşün nedenleri

Haziran ayındaki gerileme, özellikle binek araç segmentinde belirgin oldu. Binek araç satışları yıllık yüzde 12,3 azalarak 82 bin adede gerilerken, hafif ticari araç satışı yüzde 8,9 düşüşle 23 bin adet olarak gerçekleşti. Sektör temsilcileri, düşüşte artan kredi maliyetleri, yüksek enflasyon ve tüketici güvenindeki zayıflamanın başrol oynadığını belirtiyor. Ayrıca, 2025 yılındaki kampanyalar ve sıfır faizli kredi teşviklerinin bu yıl devam etmemesi de talep daralmasına yol açtı.

Yılın ilk yarısına genel bakış

Ocak-Haziran döneminde toplam hafif araç satışı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,8 azalarak 620 bin adet oldu. 2025 ilk yarıda bu rakam 665 bin adetti. Raporda, ikinci çeyrekte satışların hız kestiği ve yıl sonu projeksiyonlarının aşağı yönlü revize edildiği belirtildi. Ata Yatırım, 2026 yılı tamamı için satış tahminini 1,25 milyon adetten 1,18 milyon adete indirdi.

Markalar ve modeller arasında rekabet

Haziran ayında en çok satan marka yine Fiat oldu. Fiat, 12 bin 800 adetlik satışla pazarın yüzde 12,2'sine ulaştı. Onu 9 bin 500 adetle Renault ve 8 bin 200 adetle Volkswagen takip etti. Elektrikli araç segmentinde ise Togg satışları bir önceki aya göre yüzde 15 arttı ancak toplam pazar içindeki payı hâlâ yüzde 4 seviyesinde. Benzinli ve dizel araçların toplam satış içindeki payı sırasıyla yüzde 62 ve yüzde 24 olarak kaydedildi.

Gelecek beklentileri ve sektörün durumu

Önümüzdeki aylarda piyasada canlanma beklenmiyor. Ekonomideki yavaşlamanın devam etmesi ve Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmemesi halinde yılın ikinci yarısında da benzer bir tablo görülebilir. Sektör yetkilileri, hükümetin özel tüketim vergisi (ÖTV) indirimi veya hurda teşviki gibi destekleyici adımlar atmaması halinde yıl sonu satışlarının 1,1 milyon adetin altında kalabileceğini ifade ediyor. Pazar daralması, otomotiv yan sanayisini de olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Hafif araç pazarındaki bu düşüş, ekonominin genel gidişatına dair ipuçları veriyor. Tüketicilerin alım gücünün eriyor olması ve krediye erişimin zorlaşması, otomotiv sektörünün kırılgan yapısını bir kez daha ortaya koyuyor. 2026 yılı, sektör için durgun geçecek gibi görünse de, yıl sonunda alınacak olası teşvik kararları piyasaya bir miktar nefes aldırabilir.

Etiketler:
hafif araç satışıotomotivHaziran 2026Ata Yatırımekonomipazar daralması

İlgili Haberler

Trump ve Zelenski Ankara'da Kritik Görüşme Gerçekleştirdi
Ekonomi

Trump ve Zelenski Ankara'da Kritik Görüşme Gerçekleştirdi

3 dk önce

Erdoğan ve Macron ekonomik iş birliğini masaya yatırdı
Ekonomi

Erdoğan ve Macron ekonomik iş birliğini masaya yatırdı

6 dk önce

NATO Ankara Zirvesi'nde 50 Milyar Dolarlık Tedarik Anlaşması
Ekonomi

NATO Ankara Zirvesi'nde 50 Milyar Dolarlık Tedarik Anlaşması

9 dk önce

NATO Ankara Zirvesi'nde 50 Milyar Dolarlık Tedarik Anlaşması
Ekonomi

NATO Ankara Zirvesi'nde 50 Milyar Dolarlık Tedarik Anlaşması

10 dk önce