Türkiye'nin Irak üzerinden üçüncü ülkelere gerçekleştirdiği transit taşımacılıkta yaşanan kriz, Habur-İbrahim Halil Sınır Kapısı'nda giderek derinleşiyor. Aralarında bozulabilir ürün taşıyan TIR'ların da bulunduğu yaklaşık 300 araç, günlerdir sınır kapısında bekletiliyor. Transit geçiş süreleri 9 güne kadar uzarken, taşımacılık sektörü temsilcileri ve sürücüler çözüm bekliyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yetkililerinden ise konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi.
Bekleme Süresi 9 Güne Ulaştı
Habur Sınır Kapısı'nda yaşanan yoğunluk, özellikle transit taşımacılık yapan TIR şoförlerini zor durumda bırakıyor. Edinilen bilgilere göre, Irak üzerinden üçüncü ülkelere yük taşıyan yaklaşık 300 TIR, gümrük işlemlerinin yavaşlaması nedeniyle günlerdir sınırda bekliyor. Bekleme süresinin 9 güne kadar çıkması, hem zaman hem de maliyet açısından ciddi kayıplara yol açıyor.
Taşımacılık sektörü kaynakları, sınır kapısındaki yığılmanın özellikle son iki haftada arttığını belirtiyor. Irak tarafındaki gümrük işlemlerinde yaşanan aksaklıklar ve dijital sistemlerdeki arızalar, geçişleri yavaşlatan başlıca nedenler arasında gösteriliyor. Ancak yetkililer, sorunun kaynağına ilişkin net bir açıklama yapmış değil.
Bozulabilir Ürünler Risk Altında
Sınırda bekleyen TIR'lar arasında gıda ve ilaç gibi bozulabilir ürün taşıyan araçların bulunması, durumun ciddiyetini artırıyor. Soğutuculu araçlarda taşınan bu ürünlerin bekleme süresinin uzaması halinde büyük maddi kayıplar yaşanabileceği ifade ediliyor. Sürücüler, özellikle sıcak hava koşullarında bozulma riskinin arttığını dile getiriyor.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) yetkilileri, sorunun çözümü için Irak makamlarıyla temas halinde olduklarını belirtiyor. Ancak şu ana kadar somut bir adım atılmış değil. Sektör temsilcileri, transit geçişlerin bir an önce normalleşmesi gerektiğini vurguluyor.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden Sessizlik
Habur-İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın Irak tarafını kontrol eden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkililerinden konuya ilişkin henüz bir açıklama gelmedi. Bölgesel yönetimin gümrük sistemlerinde yaşanan teknik sorunlar nedeniyle geçişlerin yavaşladığı öne sürülüyor, ancak bu iddia resmi makamlarca doğrulanmadı.
Daha önce de zaman zaman benzer yığılmaların yaşandığı Habur'da, bu kez bekleme süresinin 9 güne çıkması, sorunun kronikleşme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, sınır kapısındaki altyapı eksikliklerinin ve koordinasyon sorunlarının kalıcı çözümlerle giderilmesi gerektiğini belirtiyor.
Transit Taşımacılıkta Rekabet Gücü Zedeleniyor
Türkiye'nin Irak üzerinden üçüncü ülkelere yönelik transit taşımacılığı, son yıllarda artan bir hacme sahip. Ancak Habur'daki gecikmeler, Türk nakliyecilerin uluslararası alandaki rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Alternatif güzergahların maliyetli olması ve sürelerin uzaması, müşteri kaybına yol açabiliyor.
Sektör temsilcileri, sorunun çözümü için Irak makamlarıyla üst düzey görüşmeler yapılması ve gümrük işlemlerinin hızlandırılması çağrısında bulunuyor. Ayrıca, sınır kapısındaki fiziki koşulların iyileştirilmesi ve personel sayısının artırılması da öneriler arasında.
Çözüm Bekleyen Sürücüler
Sınırda bekleyen TIR şoförleri, günlerdir araçlarında mahsur kaldıklarını ve mağduriyetlerinin her geçen gün arttığını dile getiriyor. Yakıt, gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan sürücüler, bir an önce geçişlerin başlamasını istiyor. Bazı sürücüler, bozulabilir ürün taşıdıkları için büyük endişe duyduklarını ifade ediyor.
Habur Sınır Kapısı'nda zaman zaman yaşanan yoğunluklar, bölgedeki ticaretin aksamasına neden oluyor. Uzmanlar, sorunun sadece Türkiye'yi değil, Irak ve bölgedeki diğer ülkeleri de etkilediğini belirtiyor. Transit taşımacılığın sürekliliği için taraflar arasında işbirliğinin güçlendirilmesi gerekiyor.
Ne Bekleniyor?
Önümüzdeki günlerde Irak makamlarından gelecek açıklamalar, sorunun çözümüne yönelik ipuçları verebilir. Ancak şu an itibarıyla bekleme sürelerinin kısalacağına dair somut bir adım atılmış değil. Taşımacılık sektörü, yetkililerden acil çözüm bekliyor.
Habur'daki kriz, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli bir güzergah olan Irak hattında yaşanan aksaklıkların bir kez daha gündeme gelmesine neden oldu. Sektör temsilcileri, sorunun kalıcı olarak çözülmesi için kapsamlı bir planlamanın şart olduğunu vurguluyor.
Sonuç olarak, Habur-İbrahim Halil Sınır Kapısı'nda yaşanan ve 9 güne varan bekleme süreleri, transit taşımacılıkta ciddi bir tıkanıklığa işaret ediyor. Bozulabilir ürün taşıyan araçların varlığı, sorunun ekonomik boyutunu daha da ağırlaştırıyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin sessizliği ise belirsizliği artırıyor. Çözüm için öncelikle taraflar arasında diyalogun güçlendirilmesi ve gümrük süreçlerinin iyileştirilmesi gerekiyor. Aksi halde, benzer krizlerin tekrarlanması kaçınılmaz görünüyor.