TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Grönland Başbakanı: Trump ilhak fikrinden vazgeçti

✍️ TercihHaber 📖 1 dk okuma
Grönland Başbakanı: Trump ilhak fikrinden vazgeçti

Fransa'nın güneyindeki Aix-en-Provence kentinde düzenlenen Ekonomi Forumu'nda konuşan Grönland Başbakanı Múte Bourup Egede, ABD eski Başkanı Donald Trump'ın Grönland'ı satın alma veya ilhak etme fikrinden vazgeçtiğini belirtti. Egede, "Artık bu konu gündemde değil. Trump yönetimi, Grönland'ın egemenliğine saygı duyuyor" ifadelerini kullandı.

Trump'ın Grönland çıkarması

Donald Trump, 2019 yılında Grönland'ı satın alma niyetini açıklamış, bu öneri uluslararası kamuoyunda şaşkınlık ve tepkiyle karşılanmıştı. Danimarka'ya bağlı özerk bir bölge olan Grönland, stratejik konumu ve zengin doğal kaynaklarıyla dikkat çekiyor. Trump'ın bu girişimi, özellikle Arktik bölgesinde artan jeopolitik rekabet bağlamında değerlendirilmişti.

Egede, forumda yaptığı konuşmada, Grönland'ın bağımsızlık hedefini yineledi ve "Kendi kaderimizi tayin etme hakkımız var. ABD ile ilişkilerimiz ekonomik iş birliği temelinde devam edecek" dedi.

Arktik'te yeni denklem

Grönland, küresel ısınmayla birlikte eriyen buzullar sayesinde yeni deniz yollarına ve enerji kaynaklarına erişim sağlıyor. ABD, Rusya ve Çin'in Arktik'teki nüfuz mücadelesinde Grönland kilit bir konumda yer alıyor. Egede, "Büyük güçlerin oyuncağı olmak istemiyoruz. Doğal kaynaklarımızı kendi çıkarlarımız doğrultusunda değerlendireceğiz" ifadesini kullandı.

Başbakan, Grönland'ın ABD ile askeri iş birliğini sürdüreceğini ancak egemenlik haklarından ödün vermeyeceklerini vurguladı. Grönland'da bulunan ABD'ye ait Thule Hava Üssü, erken uyarı sistemleri için kritik öneme sahip.

Etiketler:
GrönlandTrumpilhakArktikDanimarkaegemenlikAix-en-Provence Forumu

İlgili Haberler

Deniz Göktaş'ın babası THKO bağlantılı şehit polis olayına karıştı
Siyaset

Deniz Göktaş'ın babası THKO bağlantılı şehit polis olayına karıştı

25 dk önce

İstanbul'da 4-5 Temmuz'da Gece Maratonu Nedeniyle Trafik Düzenlemesi
Siyaset

İstanbul'da 4-5 Temmuz'da Gece Maratonu Nedeniyle Trafik Düzenlemesi

32 dk önce

İfade özgürlüğü maskesi: Deniz Göktaş'a destek, Emre Günsal'a çifte standart
Siyaset

İfade özgürlüğü maskesi: Deniz Göktaş'a destek, Emre Günsal'a çifte standart

35 dk önce

Dışişleri Bakanı Fidan, Suriyeli mevkidaşı Şeybani ile görüştü
Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Suriyeli mevkidaşı Şeybani ile görüştü

41 dk önce