Ankara'da yaşayan yüzde 93 görme engelli milli halterci Bircan Şimşek (41), sosyal medya üzerinden tanıştığı ve kendisini TBMM çalışanı olarak tanıtan bir kişinin yüksek kazanç vaadine inanarak yaklaşık 800 bin lira dolandırıldı. Olay, dolandırıcıların engelli bireyleri hedef alan yeni bir yöntemini ortaya koyarken, TBMM çalışanı kimliğinin güven verici bulunması dikkat çekti.
Dolandırıcılık Nasıl Gerçekleşti?
Bircan Şimşek, bir sosyal medya platformunda kendisini 'TBMM'de üst düzey görevli' olarak tanıtan M.K. isimli bir kişiyle tanıştı. M.K., Şimşek'e özel bir yatırım projesinden bahsederek kısa sürede büyük kazanç elde edebileceğini öne sürdü. TBMM çalışanı olmanın verdiği güvenle hareket eden dolandırıcı, Şimşek'i sürekli olarak telefonla arayarak ve mesaj atarak ikna etmeye çalıştı.
Şimşek, ilk etapta şüphelenmesine rağmen, M.K.'nin TBMM rozeti taşıdığını iddia ettiği fotoğraflar ve sahte belgeler göndermesi üzerine ikna oldu. Dolandırıcı, Şimşek'ten çeşitli bahanelerle para transferleri yapmasını istedi. Zamanla artan talepler karşısında Şimşek, birikimlerinin yanı sıra yakınlarından aldığı paraları da dolandırıcıya gönderdi. Toplamda 800 bin lirayı aşan bir meblağ dolandırıcının hesabına aktarıldı.
Mağdurun İfadesi ve Şikayet Süreci
Dolandırıldığını anladığında büyük bir yıkım yaşadığını belirten Bircan Şimşek, şunları söyledi: "TBMM çalışanı olduğunu söylediğinde 'Ben inanmam' diyen bile inanırdı. O kadar inandırıcı konuşuyordu ki, devlet kurumlarında görevli olduğuna dair hiçbir şüphem oluşmadı. Ancak paramı kaptırdıktan sonra gerçeği anladım." Şimşek, olayı Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı dolandırıcılık bürosuna bildirdi. Polis ekipleri, M.K.'nin kimliğini tespit etmek ve hesap hareketlerini incelemek amacıyla soruşturma başlattı.
Engelli Bireyler Hedefte
Bu olay, dolandırıcıların özellikle engelli bireyleri hedef aldığını bir kez daha gözler önüne serdi. Engelli bireylerin bilgiye erişiminin kısıtlı olması ve resmi kurumlara duydukları güven, suçluların işini kolaylaştırıyor. Uzmanlar, engelli vatandaşlara yönelik dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
Ankara Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu üyesi avukat Ayşe Yılmaz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Dolandırıcılar, kurum kimliklerini kullanarak güven oluşturuyor. Vatandaşlarımızın özellikle kendilerini devlet görevlisi olarak tanıtan kişilere karşı teyit almadan para göndermemesi gerekiyor" dedi.
TBMM'den Açıklama
TBMM Basın Müşavirliği, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, TBMM çalışanlarının hiçbir şekilde vatandaşlardan para talep etmeyeceğini, bu tür dolandırıcılık girişimlerine itibar edilmemesi gerektiğini belirtti. Açıklamada, "TBMM personeli, görevi gereği vatandaşlardan hiçbir şekilde maddi menfaat talebinde bulunmaz. Bu tür taleplerle karşılaşan vatandaşlarımızın derhal güvenlik güçlerine başvurması önemlidir" ifadelerine yer verildi.
Bircan Şimşek'in avukatı ise, olayın takipçisi olacaklarını ve benzer mağduriyetlerin yaşanmaması için kamu spotları hazırlanması gerektiğini söyledi.
Dolandırıcılık olaylarının arttığı bu dönemde, özellikle engelli vatandaşların yanı sıra yaşlıların da benzer tuzaklara karşı bilgilendirilmesi büyük önem taşıyor. Resmi kurum adı kullanılarak yapılan talepler her zaman şüpheyle karşılanmalı ve en yakın polis merkezine veya Cumhuriyet savcılığına bildirilmelidir.