Gökçeada’da bu yıl üçüncüsü düzenlenen BİFED Film Günleri, 21-23 Ekim tarihlerinde adanın kültür merkezlerinde ve açık hava alanlarında gerçekleştirildi. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali (BİFED) bünyesinde hazırlanan etkinlik, festivalin yarışma bölümünde yer alan belgeselleri Gökçeada halkıyla ücretsiz olarak buluşturmayı amaçlıyor. Üç gün süren etkinlikte film gösterimlerinin yanı sıra ekolojik belgesel atölyeleri, yönetmen söyleşileri ve yerel üreticilerle buluşma saatleri düzenlendi. BİFED ekibinin “yerelle buluşma” hedefi doğrultusunda hayata geçirilen organizasyon, adada yaşayan Rum ve Türk topluluklarından yoğun ilgi gördü.
Ekolojik Farkındalık ve Toplum Katılımı
BİFED’in bu yılki teması “Su ve Kuraklık” olarak belirlenirken, Gökçeada Film Günleri’nde gösterilen yapımlar da bu tema etrafında şekillendi. “Kurak”, “Su Yolları”, “Yok Olan Dereler” gibi belgesellerin yanı sıra, Ege adalarındaki biyolojik çeşitliliği konu alan kısa filmler yer aldı. Etkinlik koordinatörü Ayşe Yılmaz, “Amacımız sadece film izletmek değil; su kıtlığı ve ekolojik dönüşüm konusunda halkı bilinçlendirmek” dedi. Atölyelerde çocuklara geri dönüşüm malzemeleriyle su arıtma düzeneği yapımı öğretilirken, yetişkinler için belgesel yapım teknikleri eğitimi verildi. Gökçeada Belediyesi’nin desteklediği organizasyon, adanın iki farklı noktasında – merkez köydeki çok amaçlı salon ve Kaleköy açık hava sineması – eş zamanlı gösterimlerle gerçekleşti.
Yerel Kültür ve Sinema Buluşması
Film günleri aynı zamanda ada halkının sinemayla bağını güçlendirmeyi hedefliyor. Gökçeada’da yıllardır düzenli sinema gösterimi yapılmazken, bu tür etkinlikler adanın kültürel hayatına canlılık katıyor. BİFED direktörü Mehmet Çelik, “Gökçeada ve Bozcaada arasında bir kültür köprüsü kuruyoruz. Amacımız, ekolojik belgeselleri adaların sakinleriyle buluşturarak, onların da yaşam alanlarına dair söz sahibi olmasını sağlamak” ifadelerini kullandı. Etkinlikte ayrıca ada mutfağına özgü ürünlerin tanıtıldığı bir stant alanı oluşturuldu; zeytinyağı, ada otları ve poğaçalı kurabiyeler katılımcılara ikram edildi. Gösterimlerin ardından yapılan söyleşilerde, yönetmenler izleyicilerin sorularını yanıtladı.
Gökçeada Film Günleri, Türkiye’de ekolojik belgesel kültürünün yaygınlaşması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Benzer etkinliklerin diğer adalarda da düzenlenmesi planlanırken, BİFED ekibi önümüzdeki yıl için hazırlıklara şimdiden başladı. Adanın doğal güzellikleriyle sinemanın birleştiği bu buluşma, katılımcılara unutulmaz bir hafta sonu yaşattı.