Giresun'un Görele ilçesinde etkili olan sağanak yağışın ardından meydana gelen sel felaketinde, piknik yaptıkları sırada sel sularına kapılarak kaybolan anne ve iki kız kardeşten Burçin Kırca'nın (24) cansız bedenine ulaşıldı. Genç kızın cesedi, kaybolduğu noktadan yaklaşık 9 kilometre uzakta, dere yatağında bulundu. Anne Songül Kırca (48) ve diğer kızı Esra Kırca'nın (20) kayıp olduğu bölgede arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları sürüyor.
Sel felaketi nasıl oldu?
Dün öğleden sonra Görele ilçesine bağlı kırsal bölgede aniden bastıran sağanak yağış, dere yataklarının taşmasına neden oldu. Yağışın etkisiyle oluşan sel, bölgedeki bir piknik alanında bulunan Kırca ailesini hazırlıksız yakaladı. Görgü tanıklarının ifadesine göre, dere kenarında piknik yapan aile, suyun hızla yükselmesi üzerine kaçmaya çalıştı ancak şiddetli akıntıya kapıldı. Olayın ardından ihbar üzerine bölgeye jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi.
Arama kurtarma çalışmaları
Ekipler, kayıp anne ve iki kızı bulmak için helikopter, sürat teknesi ve köpeklerle geniş çaplı bir arama başlattı. Çalışmalar, sel sularının taşıdığı molozlar ve enkaz nedeniyle güçlükle yürütülüyor. Gece boyunca devam eden aramalarda ilk olarak Burçin Kırca'nın cesedine ulaşıldı. Kırca'nın cenazesi, olay yerinde yapılan incelemenin ardından Görele Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
Bölgede hasar tespit çalışmaları
Sel, yalnızca can kaybına yol açmakla kalmadı, bölgede büyük maddi hasara da neden oldu. Çok sayıda ev ve iş yerini su bastı, tarım arazileri zarar gördü. Görele Belediyesi ekipleri, yolları ve altyapıyı onarmak için çalışma başlatırken, hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Meteoroloji yetkilileri, bölgede sağanak yağışların hafta sonuna kadar sürebileceği uyarısında bulundu.
Yetkililerden açıklama
Görele Kaymakamlığı, olayla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, arama kurtarma çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü ve kayıp iki kişinin bulunması için tüm imkanların seferber edildiğini duyurdu. Ayrıca, vatandaşların dere yataklarından uzak durmaları konusunda uyarılarda bulunuldu. Yaşanan felaket, bölgede büyük üzüntüye yol açtı; Kırca ailesinin yakınları ve komşuları olay yerine akın etti.
Yetkililerden açıklama
Görele Kaymakamlığı, olayla ilgili yazılı bir açıklama yaparak arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ve kayıp iki kişinin bulunması için tüm imkanların seferber edildiğini duyurdu. Ayrıca, vatandaşların dere yataklarından uzak durmaları konusunda uyarılarda bulunuldu. Yaşanan felaket, bölgede büyük üzüntüye yol açtı; Kırca ailesinin yakınları ve komşuları olay yerine akın etti.
Bölgede benzer olaylar
Karadeniz Bölgesi, coğrafi yapısı nedeniyle sık sık sel ve heyelan felaketleriyle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar, iklim değişikliğinin etkisiyle ani ve şiddetli sağanak yağışların arttığına dikkat çekiyor. Özellikle dere yataklarına yapılan kaçak yapılaşmalar ve doğal bitki örtüsünün tahrip edilmesi, sel riskini artırıyor. Bu tür felaketlerde can kayıplarının önüne geçilmesi için erken uyarı sistemlerinin güçlendirilmesi ve afet yönetim planlarının etkin şekilde uygulanması gerektiği ifade ediliyor.
Geçmişte Karadeniz'de yaşanan sel felaketlerinde de benzer acı tablolar ortaya çıkmış, arama kurtarma çalışmaları uzun süre devam etmişti. Bu felaket, bölgedeki altyapı eksikliklerinin ve hazırlıksızlığın bir kez daha gözler önüne serdi. Görele'deki kayıp anne ve kız kardeşin bulunması için ekiplerin fedakarca çalıştığı, bölge halkının da destek verdiği bildiriliyor.