Gazze Şeridi, bu yıl Kurban Bayramı'na ağır bombardıman, derinleşen abluka ve gıda krizinin gölgesinde giriyor. İsrail saldırıları nedeniyle hayvancılık neredeyse tamamen çökerken, kurban ibadeti yapılamıyor. Çocuklar, savaşın ortasında bayram sevincinden mahrum kalıyor. BM verilerine göre, bölgedeki açlık krizi daha da derinleşiyor.
Kurban Bayramı'nın Gölgesinde Savaş
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü yoğun bombardımanda binlerce sivil hayatını kaybetti. Hayvancılık sektörü, saldırılarda büyük zarar gördü; birçok çiftlik ve besi hayvanı yok edildi. Gazze'de kurbanlık hayvan bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Bölge halkı, bayramda et yiyememenin üzüntüsünü yaşıyor. Aynı zamanda, elektrik ve su kesintileri bayram hazırlıklarını da engelliyor.
Abluka ve Gıda Krizi Derinleşiyor
İsrail'in uyguladığı abluka, Gazze'ye gıda ve temel ihtiyaç maddelerinin girişini büyük ölçüde kısıtlıyor. Birleşmiş Milletler, nüfusun yüzde 80'inin insani yardıma muhtaç olduğunu belirtiyor. Bayram öncesinde, market rafları boş; fiyatlar ise tavan yapmış durumda. Aileler, çocuklarına bayramlık kıyafet alamamanın üzüntüsünü yaşıyor.
Gazze'deki sağlık sistemi de çökme noktasında; hastanelerde ilaç ve tıbbi malzeme yok. Yaralılara müdahale edilemezken, psikolojik travma yaşayan çocuklar için hiçbir destek sağlanamıyor. Bayram, bu koşullar altında sadece takvimde bir tarih olarak kalıyor.
Uluslararası toplumun çağrılarına rağmen İsrail saldırıları devam ediyor. Gazze halkı, bu bayramda da sevdiklerini toprağa verdi. Kurban Bayramı'nın mesajı olan dayanışma ve paylaşma duygusu, savaşın gölgesinde kayboluyor. Gazze, bir kez daha kurbansız ve kimsesiz bir bayramla karşı karşıya.