Gazze Şeridi'nde son haftalarda İsrail saldırılarının yol açtığı yıkımın ardından enkaz altından çıkarılan 50 kişi için toplu bir cenaze töreni düzenlendi. Törende, hayatını kaybedenler arasında 19 çocuğun bulunması acıyı daha da derinleştirdi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı yetkilileri, cenaze töreninin kentin kuzeyindeki bir mezarlıkta gerçekleştirildiğini ve yüzlerce kişinin katıldığını doğruladı.
Enkazlardan Çıkarılan Bedenler için Düzenlenen Tören
Gazze'deki sivil savunma ekipleri, İsrail'in hava saldırılarının ardından yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Son bir hafta içinde enkazlardan çıkarılan 50 cesedin kimlik tespiti yapıldı ve ailelerine teslim edildi. Cenaze töreni, bu kişilerin yakınları ve bölge sakinlerinin katılımıyla gerçekleşti. Törende konuşan bir yakın, "Bu çocukların suçu neydi? Onlar sadece evlerinde uyuyorlardı. Bugün onlara son görevimizi yapıyoruz ama yaşamak zorundayız" dedi.
Hamas'ın sağlık bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 38 bini aştığı, yaralı sayısının ise 88 bini geçtiği belirtildi. Açıklamada, ölenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğu vurgulandı. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'deki insani durumun felaket boyutuna ulaştığını ve ateşkes çağrısında bulunduğunu yineledi.
Uluslararası Tepkiler ve Ateşkes Çağrıları
Gazze'deki cenaze töreni, uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen ateşkes müzakerelerinden henüz somut bir sonuç çıkmadı. BM Genel Sekreteri António Guterres, yaptığı yazılı açıklamada, "Bu katliamın durdurulması için uluslararası toplumun acil adım atması gerekiyor. Hiçbir meşruiyet, bu kadar çok masumun ölümünü haklı çıkaramaz" ifadelerini kullandı. Türkiye'den de taziye mesajları gelirken, Dışişleri Bakanlığı, "Gazze'deki katliamın bir an önce sona ermesi için elimizden geleni yapıyoruz" açıklamasında bulundu.
İsrail ise saldırıların Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısına misilleme olduğunu savunuyor. İsrail ordusu, sivillerin zarar görmemesi için çaba gösterdiklerini, ancak Hamas'ın sivilleri kalkan olarak kullandığını iddia ediyor. Ancak uluslararası insan hakları örgütleri, İsrail'in orantısız güç kullandığını ve sivil kayıpların önlenebilir olduğunu belirtiyor. Gazze'deki sağlık sistemi çökmüş durumda; hastanelerde ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşanıyor.
Gazze'deki cenaze töreni, bölgedeki insanların yaşadığı trajediyi bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, uluslararası toplumun etkili bir müdahalesi olmadığı takdirde insani krizin daha da derinleşeceği uyarısında bulunuyor. Filistinli yetkililer, saldırıların devam etmesi halinde ölü sayısının artabileceğini ve bunun bölgesel bir felakete dönüşebileceğini ifade ediyor.