İstanbul Gaziosmanpaşa'da öğle saatlerinde korkunç bir olay yaşandı. Bir kişi, iş yerinin önünde eski eşini silahla vurarak ağır yaraladı. Saldırgan, daha sonra aynı iş yerine girerek başına silahını dayadı ve kendini kilitleti. Olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edilirken, yaralı kadın hastaneye kaldırıldı. Polis ekiplerinin, şüpheliyi ikna etmek için uzun süre müzakere yaptığı öğrenildi.
Olayın detayları
Olay, saat 14.00 sıralarında Gaziosmanpaşa Merkez Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre, A.K. adlı erkek, boşandığı eşi S.K.'nın çalıştığı iş yerinin önüne geldi. Henüz bilinmeyen bir nedenle tartışma başladı ve A.K. yanında getirdiği tabancayla S.K.'ya ateş etti. Kurşunların isabet ettiği S.K. kanlar içinde yere yığıldı.
Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri, ağır yaralanan S.K.'ya ilk müdahaleyi olay yerinde yaptıktan sonra ambulansla çevredeki bir hastaneye kaldırdı. Hastanede tedavi altına alınan S.K.'nın hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.
Polisin ikna çalışması
Saldırgan A.K., olayın ardından kaçmak yerine iş yerine girdi ve kapıyı kilitledi. Elindeki silahı kendi kafasına dayayan A.K., polise teslim olmaya yanaşmadı. Olay yerine gelen polis ekipleri, çevrede geniş güvenlik önlemi alırken, müzakereci polisler A.K.'yi ikna etmeye çalıştı. Çevredeki vatandaşlar büyük korku yaşarken, bazı dükkanlar tedbir amaçlı kepenk kapattı.
Yaklaşık bir saat süren ikna çalışmalarının ardından A.K. silahını bırakarak teslim oldu. Gözaltına alınan A.K., emniyete götürülürken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Polis ekipleri, iş yerinde ve olay yerinde detaylı inceleme yaptı.
Boşanma ve şiddet
Olay, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin ve boşanma süreçlerinde yaşanan dramların bir kez daha gündeme gelmesine neden oldu. Uzmanlar, boşanma süreçlerinde tarafların psikolojik destek almasının önemine dikkat çekiyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre, her yıl onlarca kadın eski eşleri veya erkek arkadaşları tarafından öldürülüyor. Bu tür olaylar, 6284 sayılı Kanun ve şiddet önleme mekanizmalarının daha etkin kullanılması gerekliliğini ortaya koyuyor.
Gaziosmanpaşa Belediyesi ve ilçe emniyet müdürlüğü, olayla ilgili ortak bir açıklama yaparak, yaralı kadının durumunun yakından takip edildiğini ve adli sürecin titizlikle yürütüldüğünü bildirdi. Ayrıca, şiddet mağduru kadınların 183 numaralı ALO Sosyal Destek Hattı veya KADES uygulaması üzerinden yardım alabileceği hatırlatıldı.