TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Gazilerden AKP'nin yasa teklifine tepki: 'Ya bizi öldüreceksiniz

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Gazilerden AKP'nin yasa teklifine tepki: 'Ya bizi öldüreceksiniz

AKP Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, şehit aileleri ve gazilerin haklarını iyileştirdiği iddia edilen yeni bir yasa teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunduklarını açıkladı. Ancak 13 Temmuz'dan bu yana Ankara Güvenpark'ta hakları için nöbet tutan ve dün sabah açlık grevine başlayan gaziler, teklifi yeterli bulmadıklarını belirterek, "Ya bizi öldüreceksiniz ya da hakkımızı vereceksiniz" dedi.

Yasa Teklifinin Ayrıntıları

AKP tarafından hazırlanan ve TBMM Başkanlığı'na sunulan yasa teklifi, şehit aileleri ve gazilere yönelik sosyal ve ekonomik haklarda iyileştirmeler öngörüyor. Teklife göre, gazilere verilen aylık miktarlarının artırılması, sağlık hizmetlerinden daha geniş kapsamda yararlanılması ve istihdamda öncelik tanınması gibi düzenlemeler yer alıyor. Ancak gaziler, teklifin taleplerini tam olarak karşılamadığını dile getiriyor.

Güvenpark'ta nöbet tutan gaziler adına açıklama yapan emekli Astsubay Mustafa Yılmaz, teklifin mevcut sorunları çözmediğini savunarak, "Biz buraya ölümü göze alarak geldik. 13 Temmuz'dan beri burada haklarımızı istiyoruz. Bugün açlık grevine başladık. Bu yasa teklifi bize sunulan bir pazarlık değil, bir dayatmadır. Bizim taleplerimiz bellidir; ya bu talepler karşılanır ya da biz burada ölürüz" dedi.

Gazilerin Talepleri ve Tepkiler

Gazilerin temel talepleri arasında; malulen emeklilik maaşlarının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması, sağlık kurulu raporlarının yeniden değerlendirilmesi, tedavi masraflarının tamamen karşılanması ve kamu kurumlarında istihdamda torpil yerine liyakatin esas alınması yer alıyor. Ayrıca, gazilerin ve şehit ailelerinin toplu taşıma, enerji ve su faturalarında indirim yapılması gibi talepleri de bulunuyor.

Yasa teklifini yetersiz bulan gazi grupları, eylemlerine devam edeceklerini ve açlık grevinin kapsamını genişletecekleri uyarısında bulundu. Güvenpark'taki nöbete destek veren bazı sivil toplum örgütleri de gazilerin yanında yer aldıklarını bildirdi. Tepkiler üzerine AKP'den henüz yeni bir açıklama yapılmazken, muhalefet partileri de gazilerin hak ettiği değeri görmediğini belirtti.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan siyaset bilimci Prof. Dr. Mehmet Ali Kılıç, "Türkiye'de şehit aileleri ve gazilerin toplumda özel bir yeri vardır. Ancak bu kesimlerin sorunları yıllardır çözülmüş değil. AKP'nin sunduğu yasa teklifi, seçim öncesi popülist bir hamle olarak değerlendirilebilir. Gazilerin tepkisi gösteriyor ki, bu sorunlar kağıt üzerinde çözülmeyecek; sahada karşılık bulması gereken talepler var" ifadelerini kullandı.

Güvenpark'taki eylem, gazilerin yanı sıra bazı şehit ailelerinin de katılımıyla sürüyor. Eylemin önümüzdeki günlerde nasıl bir seyir izleyeceği merak edilirken, taraflar arasında diyalog kurulması bekleniyor. Ancak gazilerin kararlı tutumu, Türkiye'nin önünde hassas bir sürecin olduğunu gösteriyor.

Etiketler:
AKPGüvenparkgazilerşehit aileleriyasa teklifi

İlgili Haberler

Zaaf Edebiyatı Siyasette Neden Tutmuyor
Siyaset

Zaaf Edebiyatı Siyasette Neden Tutmuyor

13 dk önce

Doğu-Batı Dengesi Kenarlara Kayarken, Türk Lirası Franklaşıyor
Siyaset

Doğu-Batı Dengesi Kenarlara Kayarken, Türk Lirası Franklaşıyor

14 dk önce

Veriye Güvenin Sınırı: Gürkan Duman’ın Betimar Araştırması Ne Anlatıyor
Siyaset

Veriye Güvenin Sınırı: Gürkan Duman’ın Betimar Araştırması Ne Anlatıyor

18 dk önce

CHP'deki Gelişmeler Yeni Parti Vizyonuna Işık Tutuyor
Siyaset

CHP'deki Gelişmeler Yeni Parti Vizyonuna Işık Tutuyor

18 dk önce

Yorumko SPONSORLU
Gerçek insanlar, gerçek yorumlar. Yorum yap, ek gelir elde et — kredilerini hediye çekine çevir.
Google yorumu satın al Yorum yap, kazan
Para kazandıran uygulamalar Evden ek gelir Instagram takipçi satın al Blog
SEPA.tr SPONSORLU
Türkiye'nin bağımsız SEPA, IBAN ve euro transfer rehberi. 30'dan fazla ücretsiz araç — IBAN/BIC doğrulama, transfer maliyeti, banka SEPA desteği.
IBAN Doğrulama SEPA mı SWIFT mi?
SEPA transfer ücreti Türkiye'nin SEPA başvurusu Tüm araçlar sepaturkiye.com sepaturkey.com (EN)
O
Offerqo SPONSORLU
Diş klinikleri için teklif platformu — diş bazında tedavi planı, hastanın dilinde markalı teklif, okunma anında bildirim.
30 gün ücretsiz dene Türkçe