TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

Fransa 15 yaş altına sosyal medyayı yasaklayan ilk AB ülkesi oldu

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Fransa 15 yaş altına sosyal medyayı yasaklayan ilk AB ülkesi oldu

Fransa, Avrupa Birliği'nde 15 yaş altındaki çocukların sosyal medya kullanımını yasaklayan ilk ülke oldu. Fransa Ulusal Meclisi'nde kabul edilen yasa tasarısı, çocukların dijital platformlarda korunmasını amaçlıyor. Yasa, sosyal medya şirketlerine 15 yaş altı kullanıcıları tespit etme ve engelleme yükümlülüğü getiriyor. Aksi halde şirketler, kullanıcı başına yüksek para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

Yasa ne getiriyor?

Yeni düzenlemeye göre, sosyal medya platformları 15 yaş altındaki kullanıcıların hesap açmasını engellemekle yükümlü olacak. Bunun için yaş doğrulama sistemleri geliştirmeleri gerekiyor. Ayrıca, ebeveynler çocuklarının sosyal medya kullanımına izin vermek istediklerinde, platformlar ebeveyn onayı almak zorunda. Yasa, özellikle TikTok, Instagram, Snapchat gibi popüler uygulamaları hedef alıyor. İhlal durumunda şirketlere 15 yaş altı her kullanıcı için 50 bin avroya kadar para cezası kesilebilecek.

Tartışmalar ve eleştiriler

Yasa, çocukların dijital mahremiyetini koruma amacı taşısa da bazı kesimlerden eleştiri aldı. Dijital haklar savunucuları, yaş doğrulama sistemlerinin kişisel verilerin toplanmasına yol açabileceğini ve ifade özgürlüğünü kısıtlayabileceğini belirtiyor. Ayrıca, yasağın etkili bir şekilde uygulanıp uygulanamayacağı da soru işareti. Fransa hükümeti ise yasanın çocukların siber zorbalık, bağımlılık ve zararlı içeriklerden korunması için gerekli olduğunu savunuyor.

Fransa, bu adımla Avrupa'da dijital düzenlemeler konusunda öncü bir rol üstleniyor. Benzer yasalar İngiltere ve Almanya'da da tartışılıyor. Uzmanlar, bu tür düzenlemelerin çocukların internet kullanım alışkanlıklarını kökten değiştirebileceğini ifade ediyor. Yasa, önümüzdeki aylarda Senato'da da görüşülecek ve ardından yürürlüğe girecek. Fransa'nın bu hamlesi, diğer AB ülkelerine de örnek teşkil edebilir.

Etiketler:
Fransasosyal medya yasağıçocuk korumaABdijital düzenleme

İlgili Haberler

ABD, İran'daki askeri hedeflere yönelik saldırıları başlattığını duyurdu
Dünya

ABD, İran'daki askeri hedeflere yönelik saldırıları başlattığını duyurdu

14 dk önce

Kuveyt, İran İHA Saldırılarına Karşı Hava Savunmasını Devreye Aldı
Dünya

Kuveyt, İran İHA Saldırılarına Karşı Hava Savunmasını Devreye Aldı

19 dk önce

Ukrayna'da kritik askeri değişim: Genelkurmay Başkanı Sırski görevden alındı
Dünya

Ukrayna'da kritik askeri değişim: Genelkurmay Başkanı Sırski görevden alındı

33 dk önce

İran, Kuveyt'teki ABD radarlarını vurduğunu iddia etti
Dünya

İran, Kuveyt'teki ABD radarlarını vurduğunu iddia etti

1 sa önce