FIFA, 2026 FIFA Dünya Kupası'nda görevlendirdiği Somalili hakem Omar Abdulkadir Artan'ın ABD'ye girişinin engellenmesi üzerine, hakemin turnuvadan alacağı maaşın tamamının ödeneceğini duyurdu. Artan, FIFA tarafından dünya kupası kadrosuna alınmış ancak ABD vizesi başvurusu reddedilmişti. FIFA yetkilileri, hakemin maaşının sözleşme şartlarına göre eksiksiz ödeneceğini belirtti.
Vize sorunu ve FIFA'nın tutumu
Omar Abdulkadir Artan, 2026 Dünya Kupası'nda hakem olarak görev yapmak üzere ABD'ye gitmek istemiş ancak vize başvurusu gerekçe gösterilmeksizin reddedilmişti. FIFA, bu durumu 'uluslararası toplum için endişe verici' olarak nitelendirdi. FIFA'nın yayınladığı yazılı açıklamada, "Hakem Artan'ın ABD'ye girişine izin verilmemesi, FIFA'nın küresel hakemlik programına ve futbolun evrenselliğine saygısızlıktır. Ancak FIFA, hakemlerine olan yükümlülüklerini yerine getirecek ve Artan'ın sözleşmesindeki maaşının tamamını ödeyecektir" ifadelerine yer verildi.
Artan'ın kariyeri ve Somalili hakemlerin durumu
Omar Abdulkadir Artan, Somali Futbol Federasyonu bünyesinde yetişmiş ve uluslararası maçlarda deneyim kazanmış bir hakemdir. Afrikalı hakemler arasında saygın bir yere sahip olan Artan, daha önce Afrika Uluslar Kupası ve Dünya Kupası elemelerinde görev yapmıştı. Somali, uzun süredir devam eden iç savaş ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle uluslararası spor etkinliklerinde temsil sorunları yaşamaktadır. Bu vize engeli, Somalili sporcuların karşılaştığı ayrımcılığın bir örneği olarak görülüyor.
FIFA, benzer durumların tekrarlanmaması için uluslararası seyahat özgürlüğü konusunda daha fazla diplomatik girişimde bulunacağını duyurdu. Ayrıca FIFA, Artan'a destek amacıyla Somali Futbol Federasyonu'na ek kaynak aktarılmasını da değerlendirecek. Bu olay, sporun siyasetten bağımsız olması gerektiği tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.
Hakem Artan'ın maaşının ödenmesi, FIFA'nın hakemlerine verdiği önemi gösterse de, uluslararası sporcuların karşılaştığı vize sorunları çözülmedikçe sporun evrenselliğinin tam anlamıyla sağlanamayacağı açıktır. Futbol otoritelerinin bu tür engelleri kaldırmak için daha kararlı adımlar atması bekleniyor.