Fenerbahçe Spor Kulübü, 2024-2025 sezonu öncesinde Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) bir yazı göndererek fikstür düzenlemelerinde mağduriyet yaşanmaması gerektiğini vurguladı. Sarı-lacivertli yönetim, özellikle Avrupa kupalarında mücadele edecek takımların yoğun maç takvimi nedeniyle dengeli bir program hazırlanmasını talep etti.
Fenerbahçe'nin TFF'ye İlettiği Talepler
Fenerbahçe'nin TFF'ye ilettiği yazıda, takımın UEFA Avrupa Konferans Ligi gruplarına doğrudan katılması nedeniyle hafta içi maçlarıyla birlikte yoğun bir fikstürle karşı karşıya kalacağı belirtildi. Kulüp yetkilileri, bu durumun Süper Lig'de sıkışık bir programa yol açmaması için Pazartesi ve Cuma günlerinde maçlara yer verilmemesi gibi hassasiyetlerini aktardı. Ayrıca, derbi maçlarının ve kritik karşılaşmaların takvim üzerinde adil dağıtılması gerektiği ifade edildi.
Geçmiş Sezonlardaki Mağduriyetler
Fenerbahçe'nin bu hamlesi, geçmiş sezonlarda benzer sıkıntılar yaşanmasından kaynaklanıyor. Özellikle 2022-2023 sezonunda sarı-lacivertliler, Şampiyonlar Ligi ön elemesi ve ardından Avrupa Ligi maçları nedeniyle ligde yoğun bir programa maruz kalmış, haftada üç maç oynadığı dönemler olmuştu. Bu süreçte sakatlıklar artmış ve oyuncu performansları olumsuz etkilenmişti. Kulüp, benzer bir tablonun yeni sezonda yaşanmaması için TFF'yi önceden uyarmayı amaçlıyor.
TFF'nin Fikstür Hazırlığındaki Kriterleri
Türkiye Futbol Federasyonu, her sezon olduğu gibi bu sezon da fikstür hazırlarken UEFA kriterleri, takımların Avrupa’daki durumu, stadyum uygunlukları ve güvenlik önlemleri gibi faktörleri göz önünde bulunduruyor. Ancak Fenerbahçe’nin talepleri, özellikle büyük takımların Avrupa yolculuğu süresince dinlenme süresinin minimumda tutulmasını ve seyahat yorgunluğu gibi unsurların dikkate alınmasını içeriyor. TFF’nin bu taleplere ne ölçüde uyacağı merak konusu.
Diğer Kulüplerden de Benzer Talepler Gelebilir
Fenerbahçe’nin girişimi, diğer Süper Lig takımlarına da örnek teşkil edebilir. Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor gibi Avrupa kupalarına katılacak takımların da benzer mağduriyetleri gündeme getirmesi bekleniyor. Özellikle üç büyüklerin hepsinin birden Avrupa’da boy gösterecek olması, TFF’nin program yaparken zorlanabileceğini gösteriyor. Bu durum, ligin geneli adına fikstürün daha dengeli oluşturulması gerekliliğini ortaya koyuyor.
Fenerbahçe’nin bu çıkışı, sezon öncesi takımlar arasındaki rekabetin sadece sahada değil yönetimsel anlamda da yoğun olduğunu gösterirken, TFF’nin tüm kulüplerin sesini dinleyerek adil bir program hazırlayıp hazırlamayacağı sezonun en önemli tartışma konularından biri olacak.