TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Fed 2028 Büyüme Tahminini Yükseltti, Enflasyon Görünümü Değişmedi

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Fed 2028 Büyüme Tahminini Yükseltti, Enflasyon Görünümü Değişmedi

ABD Merkez Bankası (Fed), yayımladığı güncellenmiş ekonomik projeksiyonlarda 2028 yılı büyüme tahminini yükseltti. Enflasyon ve faiz oranı beklentilerinde ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu karar, piyasalarda dengeli bir iyimserlik yaratırken, yatırımcıların odağı Fed’in para politikası yol haritasına çevrildi.

2028 Büyüme Tahmininde Revizyon

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin medyan tahminlerine göre, ABD ekonomisinin 2028 yılında %2,1 oranında büyümesi bekleniyor. Bu oran, önceki projeksiyon olan %1,8’e göre belirgin bir artışı ifade ediyor. Revizyon, son dönemde gelen güçlü tüketim harcamaları, işgücü piyasasındaki direnç ve teknoloji yatırımlarındaki canlanma gibi faktörlere dayandırılıyor. Fed Başkanı Jerome Powell, karar sonrası yaptığı açıklamada, “Ekonominin görünümü daha parlak hale geldi ancak henüz zafer ilan etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Enflasyon ve Faiz Projeksiyonları Sabit

Fed, çekirdek enflasyonun (PCE) 2028 yılına kadar %2,0 hedefine yakınsayacağını öngördü. Faiz oranlarının ise 2028 sonunda %2,75-3,00 aralığında olması bekleniyor. Bu projeksiyonlar, ekim ayındaki tahminlerle aynı seviyede kalırken, piyasalar faiz indirimlerinin 2025 yılının ikinci yarısından önce başlamayacağını fiyatlıyor. Analistler, büyüme tahmininin yükseltilmesine rağmen enflasyon görünümünün değişmemesinin, Fed’in ihtiyatlı duruşunu koruduğu şeklinde yorumluyor.

Piyasalar ve Küresel Etkiler

Fed kararlarının gelişmekte olan piyasalar üzerindeki etkisi yakından takip ediliyor. Türkiye gibi ülkelerde, Fed’in büyüme iyimserliği kısa vadede risk iştahını artırabilir ancak faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi TL üzerinde baskı yaratabilir. Uzmanlar, “ABD ekonomisinin güçlü kalması küresel büyümeyi desteklerken, yüksek faizlerin sürmesi gelişmekte olan ülkelerin borçlanma maliyetlerini yukarı çekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler:
fedabd ekonomisibüyümeenflasyonfaiz2028

İlgili Haberler

Trump'tan İran'a 300 Milyar Dolar Ödeme İddiasına Yalanlama
Ekonomi

Trump'tan İran'a 300 Milyar Dolar Ödeme İddiasına Yalanlama

1 dk önce

Trump'tan İran'a 300 milyar dolar ödeme iddialarına yalanlama
Ekonomi

Trump'tan İran'a 300 milyar dolar ödeme iddialarına yalanlama

16 dk önce

Çin'den G7'nin kritik mineral açıklamasına sert tepki
Ekonomi

Çin'den G7'nin kritik mineral açıklamasına sert tepki

1 sa önce

Emine Erdoğan'dan Bakan Kurum'a çevre ziyareti
Ekonomi

Emine Erdoğan'dan Bakan Kurum'a çevre ziyareti

1 sa önce