Kars'ın Sarıkamış ilçesinde öğle saatlerinden itibaren etkili olan dolu ve şiddetli sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. Yoğun dolu yağışı, özellikle tarım arazilerinde hasara yol açarken, sağanak nedeniyle bazı cadde ve sokaklar göle döndü. Meteoroloji yetkilileri, bölgede anlık olarak metrekareye 30 kilograma varan yağış düştüğünü belirtti. Olayda can kaybı yaşanmazken, maddi hasar tespit çalışmaları sürüyor.
Dolu yağışı tarım arazilerini vurdu
Sarıkamış'a bağlı Mescitli, Çamyurdu ve Koçköy gibi mahallelerde etkili olan dolu, ceviz büyüklüğünde taneler halinde düştü. Çiftçiler, özellikle buğday, arpa ve patates ekili alanların zarar gördüğünü ifade etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, hasar tespit çalışmalarına başladı. Çiftçi Ahmet Kaya, "Tarlamı dolu vurdu, neredeyse hiçbir şey kalmadı. Geçim kaynağımız yok oldu" dedi. Yetkililer, zarar gören çiftçilere devlet desteği sağlanacağını açıkladı.
Yollar göle döndü, sürücüler zor anlar yaşadı
Sağanak yağış, ilçe merkezindeki bazı caddelerde su birikintilerine neden oldu. Araçlar güçlükle ilerlerken, belediye ekipleri tahliye çalışması başlattı. Dere taşkınlarına karşı uyarı yapılırken, vatandaşların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmaması istendi. Kars Valiliği, sel ve su baskını riskine karşı alarmda olduklarını belirtti.
Meteoroloji, bölgede sağanak ve dolu riskinin devam ettiğini, vatandaşların dikkatli olması gerektiğini duyurdu. Sarıkamış Kaymakamlığı, olası afet durumları için koordinasyon merkezi kurdu.
Son yıllarda artan anormal hava olayları, iklim değişikliğinin etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor. Uzmanlar, tarımsal üretimde iklim dostu uygulamaların yaygınlaştırılması gerektiğini vurguluyor.