TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Fatih Erbakan'dan Yeni Parti İttifakına Net Ret

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
Fatih Erbakan'dan Yeni Parti İttifakına Net Ret

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, CHP lideri Özgür Özel'in kurulacağını duyurduğu 'Yeni Parti'yle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erbakan, partisinin bu yeni oluşumla herhangi bir ittifak içinde olmayacağını net bir dille ifade ederken, 'CHP şimdi bir tane değil, iki tane oldu' sözleriyle eleştirilerini dile getirdi.

Erbakan'dan Sert Tepki

Fatih Erbakan, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özgür Özel'in 'Yeni Parti' kurma hamlesini değerlendiren Erbakan, bu girişimin Türk siyasetinde yeni bir arayıştan ziyade mevcut yapıyı derinleştiren bir adım olduğunu savundu. 'CHP, kendi içindeki krizleri aşmak için yeni bir parti kuruyor. Ancak bu, siyasi yelpazede bir genişleme değil, sadece aynı anlayışın farklı bir ambalajla sunulmasıdır' ifadelerini kullandı.

Erbakan, 'Yeni Parti'yle ittifak olasılığının sorulması üzerine ise şu yanıtı verdi: 'Bizim için ittifak, ilke ve değerler birlikteliğidir. CHP ve onun yan kuruluşu niteliğindeki bu yeni partiyle aynı zeminde buluşmamız mümkün değildir. Biz, milli görüş çizgimizden ve milletimizin beklentilerinden taviz vermeyiz.'

Milli Görüş Vurgusu

Erbakan, konuşmasında partisinin milli görüş geleneğine bağlılığını vurguladı. YRP'nin Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi krizden çıkış için alternatif bir program sunduğunu belirten Erbakan, 'Yeni Parti' gibi oluşumların bu programın önünde engel teşkil ettiğini söyledi. 'Milletimiz, samimi ve köklü çözümler bekliyor. Suni gündemlerle oyalanmak yerine gerçek sorunlara odaklanmalıyız' dedi.

YRP lideri, ayrıca Özgür Özel'in 'Yeni Parti' duyurusunu zamanlama açısından da eleştirdi. Türkiye'nin seçim atmosferine girdiği bu dönemde yeni bir parti kurulmasının kafa karışıklığına yol açtığını belirten Erbakan, 'Bu hamle, muhalefet cephesindeki bölünmüşlüğü daha da derinleştirecektir. Biz, muhalefetin birlik olması gerektiğini düşünüyoruz, ancak bu birlik CHP'nin hegemonyası altında değil, milletin çıkarları etrafında olmalıdır' diye konuştu.

CHP'den Yanıt Gecikmedi

Erbakan'ın açıklamalarına kısa süre sonra CHP cephesinden yanıt geldi. CHP Sözcüsü, yaptığı yazılı açıklamada 'Yeniden Refah Partisi'nin ittifak konusundaki tavrını saygıyla karşılıyoruz. Ancak, yeni parti girişimimiz CHP'nin bir uzantısı değil, tamamen bağımsız ve toplumun farklı kesimlerine hitap eden bir oluşumdur. Amacımız, Türkiye'de demokrasiyi güçlendirmek ve alternatif siyaset alanları yaratmaktır' ifadelerini kullandı.

CHP'li kaynaklar, 'Yeni Parti' ile ilgili çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini ve önümüzdeki günlerde daha somut adımlar atılacağını bildirdi.

Siyaset Kulislerinde Yorumlar

Fatih Erbakan'ın bu net tavrı, siyaset kulislerinde farklı yorumlara yol açtı. Bazı analistler, Erbakan'ın 'Yeni Parti'ye mesafeli duruşunu, YRP'nin kendi tabanına verdiği bir mesaj olarak değerlendiriyor. Milli görüş geleneğinden gelen seçmenlerin, CHP eksenli oluşumlara sıcak bakmadığı biliniyor. Bu nedenle Erbakan'ın ittifakı reddetmesi, partisinin kimlik koruma refleksi olarak yorumlanıyor.

Diğer yandan, bazı siyaset bilimciler ise bu gelişmeyi muhalefetin parçalanmışlığının bir göstergesi olarak okuyor. 2023 seçimlerinde Millet İttifakı çatısı altında bir araya gelen partilerin, bugün farklı kulvarlarda hareket etmesi, muhalefetin geleceği açısından soru işaretleri yaratıyor.

Ankara'daki temaslarını sürdüren Fatih Erbakan, önümüzdeki günlerde partisinin seçim stratejisini ve ittifak politikalarını daha ayrıntılı bir şekilde kamuoyuyla paylaşacaklarını duyurdu. YRP'nin, yerel seçimlerde kendi adaylarıyla sahada olacağı ve hiçbir partiyle pazarlık masasına oturmayacağı öğrenildi.

Özgür Özel'in 'Yeni Parti' hamlesi ise CHP içinde de tartışma konusu olmaya devam ediyor. Parti içi muhalefet, bu girişimin CHP'yi zayıflatacağını savunurken, Özel'e yakın kaynaklar yeni partinin kazanımlar getireceğini iddia ediyor. Gelişmeler, önümüzdeki dönemde siyasetin ana gündem maddelerinden biri olmaya aday görünüyor.

Etiketler:
yeniden refah partisifatih erbakanyeni partichpittifak

İlgili Haberler

ABD'nin İran operasyonu maliyeti 37,5 milyar dolara ulaştı
Siyaset

ABD'nin İran operasyonu maliyeti 37,5 milyar dolara ulaştı

19 dk önce

Deprem İhalelerinde Rüşvet İddiaları: Bakanlık ve Valilik Sessiz
Siyaset

Deprem İhalelerinde Rüşvet İddiaları: Bakanlık ve Valilik Sessiz

34 dk önce

DEM Partili vekillerden Türk Kızılayı yasa teklifine muhalefet şerhi
Siyaset

DEM Partili vekillerden Türk Kızılayı yasa teklifine muhalefet şerhi

39 dk önce

Ahmet Algan, Rekabet Kurulu İkinci Başkanlığı'na Atandı
Siyaset

Ahmet Algan, Rekabet Kurulu İkinci Başkanlığı'na Atandı

49 dk önce