TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Fabrikada maaşlar 153 bin TL oldu: İşçiler halay çekerek kutladı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Fabrikada maaşlar 153 bin TL oldu: İşçiler halay çekerek kutladı

Kocaeli, Adana ve Ankara'daki fabrikalarda örgütlü Petrol-İş Sendikası ile Alpla Plastik arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri sonuçlandı. Yeni sözleşmeyle birlikte işçi maaşları 153 bin TL'ye yükseldi. Haberi alan işçiler halay çekerek sevinçlerini dile getirdi. Yeni zamma göre en düşük işçi maaşı 153 bin TL olurken, yüzde 100'ün üzerinde bir artış sağlandı.

Sözleşme detayları

Petrol-İş Sendikası ile Alpla Plastik arasında 3 yılı kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeye göre işçilerin maaşlarına ilk yıl yüzde 55, ikinci yıl yüzde 25, üçüncü yıl ise yüzde 20 zam yapılacak. Ayrıca sosyal yardımlar ve ikramiye ödemelerinde de iyileştirmeye gidildi. Sendika yetkilileri, sözleşmenin işçi lehine olduğunu belirtirken, işveren tarafı da verimlilik artışına katkı sağlayacağını ifade etti. Fabrikada çalışan bir işçi, "Uzun süredir mücadele ediyorduk. Sonunda hakkımızı aldık. Hep birlikte kazandık" dedi. Bir başka işçi ise "Bu zam enflasyon karşısında eriyen maaşlarımızı bir nebze olsun kurtardı" diye konuştu.

Bağlam ve arka plan

Türkiye'de son yıllarda enflasyonun yüksek seyretmesi, işçi maaşlarının alım gücünü düşürmüştü. Sendikalar, toplu iş sözleşmelerinde enflasyonun üzerinde zam talep ediyor. Alpla Plastik'teki bu sözleşme, diğer fabrikalara da örnek teşkil edebilir. Petrol-İş Sendikası, benzer sözleşmeler için diğer işverenlerle de görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Uzmanlar, yüksek enflasyon ortamında işçi- işveren arasındaki dengenin korunmasının zorlaştığını ancak bu tür anlaşmaların sosyal barışa katkı sağladığını belirtiyor. Öte yandan, işveren tarafı maliyetlerin arttığını ancak verimlilik artışıyla bu yükün altından kalkılabileceğini savunuyor. Sözleşmenin önümüzdeki dönemde diğer sektörlere de yansıması bekleniyor.

Etiketler:
maaş zammıtoplu iş sözleşmesiPetrol-İş SendikasıAlpla Plastik

İlgili Haberler

Kalibaf: ABD'nin Bölgeye Askeri Sevicatı Savaş İsteğiyle Çelişiyor
Siyaset

Kalibaf: ABD'nin Bölgeye Askeri Sevicatı Savaş İsteğiyle Çelişiyor

20 dk önce

İzmit Belediye Başkanı'na ihaleye fesat suçlaması: EKAP düzenlemesi mercek altında
Siyaset

İzmit Belediye Başkanı'na ihaleye fesat suçlaması: EKAP düzenlemesi mercek altında

20 dk önce

AK Parti'den 'Terörsüz Türkiye' açıklaması: Yasa teklifi geliyor
Siyaset

AK Parti'den 'Terörsüz Türkiye' açıklaması: Yasa teklifi geliyor

30 dk önce

Mustafa Bozbey hakim karşısında: CHP'li Zeybek'ten 'boyun eğmeyeceğiz' mesajı
Siyaset

Mustafa Bozbey hakim karşısında: CHP'li Zeybek'ten 'boyun eğmeyeceğiz' mesajı

35 dk önce