Eskişehir'de polis ekiplerinin 'dur' ihtarına uymayarak kaçan 18 yaşındaki motosiklet sürücüsü, kilometrelerce süren kovalamacanın ardından refüje çarparak durduruldu. Aday sürücüye, 8 farklı trafik ihlali nedeniyle toplam 352 bin 219 TL idari para cezası uygulandı. Olay, kentte son yıllarda bir motosiklet sürücüsüne kesilen en yüksek ceza olarak kayıtlara geçti.
Kovalamaca nasıl başladı?
Edinilen bilgilere göre, Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü trafik ekipleri, rutin denetim sırasında plakasız bir motosikleti durdurmak istedi. Sürücünün 'dur' ihtarına uymaması üzerine ekipler takibe başladı. Motosiklet, şehir merkezinden çevre yollarına doğru hızla ilerledi. Polis ekiplerinin telsizle koordinasyonu sonucu güzergâh üzerindeki diğer ekipler de harekete geçti.
Yaklaşık 15 dakika süren kovalamacada motosiklet sürücüsü, kırmızı ışıklarda durmayarak ve yayaların bulunduğu kaldırımlara yakın geçişler yaparak tehlikeli anlar yaşattı. Ekipler, sürücüyü durdurmak için kontrollü müdahale yöntemlerini denedi. Ancak sürücü, kaçmaya devam etti.
Refüje çarparak son buldu
Kovalamaca, şehir merkezine bağlanan ana arterlerden birinde sona erdi. Aşırı hız nedeniyle kontrolünü kaybeden motosiklet sürücüsü, refüje çarparak düştü. Hafif yaralanan sürücü, olay yerine çağrılan 112 Acil Servis ekipleri tarafından Eskişehir Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı. Sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Polis ekipleri, kazanın ardından motosiklet sürücüsünün 18 yaşında ve aday sürücü belgesine sahip olduğunu tespit etti. Yapılan incelemede motosikletin plakasız olduğu, sürücünün kask takmadığı ve ehliyetinin bulunmadığı belirlendi.
8 farklı ihlal, 352 bin TL ceza
Eskişehir Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, sürücüye toplam 8 farklı trafik ihlali nedeniyle idari para cezası uyguladı. Cezalar arasında 'polis ihtarına uymamak', 'plakasız araç kullanmak', 'kask takmamak', 'ehliyetsiz araç kullanmak', 'kırmızı ışıkta geçmek', 'hız sınırını aşmak', 'yayaları tehlikeye düşürmek' ve 'araç muayenesi olmadan trafiğe çıkmak' yer aldı.
Toplam ceza tutarı 352 bin 219 TL olarak açıklandı. Bu miktar, 2023 yılında yapılan yasal düzenlemelerle trafik cezalarına getirilen artışların ardından bir motosiklet sürücüsüne kesilen en yüksek cezalardan biri olarak dikkat çekti.
Uzmanlar: Caydırıcılık artıyor
Trafik güvenliği uzmanları, son yıllarda trafik cezalarının caydırıcılığının arttığını belirtiyor. Özellikle genç sürücüler arasında motosiklet kullanımının yaygınlaşması ve buna bağlı kazaların artması, denetimlerin sıklaştırılmasına neden oldu. Eskişehir'de yaşanan bu olay, polisin kararlı takibinin ve yasal düzenlemelerin bir sonucu olarak değerlendiriliyor.
Öte yandan, aday sürücü belgesi sahibi 18 yaşındaki gencin ceza tutarını ödeyememesi durumunda yasal süreçlerin başlatılabileceği, ehliyet alma sürecinin de olumsuz etkilenebileceği ifade ediliyor. Trafik cezalarının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde yüzde 25 indirim uygulanıyor. Ancak bu tutarın genç bir sürücü için oldukça yüksek olduğu aşikâr.
Eskişehir Emniyet Müdürlüğü, trafik güvenliğini tehdit eden sürücülere yönelik denetimlerin aralıksız süreceğini bildirdi. Vatandaşların da trafik kurallarına uyması ve denetimlere destek vermesi istendi.