Eskişehir'de esnaf, artan kira bedellerine karşı isyan ediyor. Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Adnan Karamanlı, kent merkezindeki çarşıda 20 metrekarelik bir dükkanın kirasının 250-300 bin liraya kadar çıktığını belirterek, bu durumun esnafı zor durumda bıraktığını ve acil düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Karamanlı, kira artışlarının enflasyonun çok üzerinde seyrettiğini ve küçük işletmelerin ayakta kalmasının giderek zorlaştığını vurguladı.
Kira Bedelleri Fahiş Seviyede
Adnan Karamanlı, özellikle işlek caddelerde bulunan küçük metrekareli dükkanların kiralarının son bir yılda %300'e varan oranlarda arttığını ifade etti. Karamanlı, "Vatandaşlarımız '20 metrekare dükkan 300 bin lira olur mu?' diye soruyor. Biz de bu sorunun muhatabı olarak zor durumdayız. Bu kiralarla esnafımızın kar etmesi imkansız. Birçok esnaf kapanmanın eşiğinde" dedi. Özellikle tekstil, gıda ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren küçük işletmelerin kira yükü altında ezildiğini aktaran Karamanlı, bazı işletmelerin kiralarını ödeyemeyerek kepenk kapattığını belirtti.
Düzenleme Çağrısı
Karamanlı, çözümün kira artışlarına tavan getirilmesi veya vergi indirimi gibi destekler olduğunu dile getirdi. "Esnafımızın korunması için hükümetimizin acil adımlar atması lazım. Kira artışlarının kontrol altına alınması, küçük işletmelere özel kira destek paketleri oluşturulması şart" diye konuştu. Ayrıca, alışveriş merkezleri ve büyük market zincirlerinin kent merkezindeki küçük dükkanlara göre daha avantajlı konumda olduğunu, bu dengesizliğin giderilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Karamanlı, konuyla ilgili olarak yerel yönetimler ve milletvekilleriyle görüşerek çözüm arayacaklarını bildirdi.
Esnafın Talepleri Net
- Kira artışlarına yüzde 25 tavan sınırı getirilmesi
- Küçük işletmelere yönelik kira desteği sağlanması
- Kira sözleşmelerinde standart bir denetim mekanizması kurulması
- Belediyelerin iş yeri ruhsat harçlarında indirim yapılması
Eskişehir'deki esnaf, bu taleplerin karşılanması durumunda rahat bir nefes alacaklarını ifade ediyor. Ancak yetkililerden henüz somut bir adım gelmedi.
Sorun Yerel Değil Ulusal
Eskişehir'deki bu durum aslında Türkiye genelinde birçok şehirde yaşanan sorunların bir yansıması. Enflasyonist ortamda kira artışları, özellikle büyükşehirlerde esnafın en büyük gider kalemi haline geldi. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu'nun (TESK) verilerine göre, son bir yılda yaklaşık 15 bin esnaf iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Bu tablo, sorunun sadece yerel yönetimlerin değil, ulusal ekonomik politikaların da gündemine alınması gerektiğini gösteriyor. Ekonomi yönetiminin, kira artışlarına karşı kalıcı çözümler üretmesi, hem istihdamın korunması hem de toplumsal huzur açısından kritik önem taşıyor. Esnafın bu çığlığı, aslında ekonominin geneline ilişkin bir uyarı niteliği taşıyor.