Spor yorumcusu ve eski hakem Erman Toroğlu hakkında, CHP yandaşı SZC TV'de Galatasaray'ın şampiyonluğuyla ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Toroğlu'nun yayında sarf ettiği sözlerin gerçeğe aykırı olduğu ve kamuoyunu yanıltma amacı taşıdığı belirtildi. Dava, spor camiasında geniş yankı uyandırırken, ifade özgürlüğü ve spor yorumculuğunun sınırları tartışma konusu oldu.
İddianamede yer alan suçlamalar
İddianameye göre Toroğlu, 2023-2024 sezonu sonunda SZC TV'de katıldığı bir programda Galatasaray'ın şampiyonluğunun haksız kazanıldığını, hakem kararlarının taraflı olduğunu ve kulübün yönetimsel usulsüzlükler yaptığını iddia etti. Savcılık, Toroğlu'nun bu ifadelerinin somut delillere dayanmadığını ve gerçeği yansıtmadığını savundu. Ayrıca, yorumcunun geniş bir izleyici kitlesine hitap etmesi nedeniyle sözlerinin toplumda infial yarattığı ve spor kamuoyunda güven sarsıcı etki doğurduğu vurgulandı. Toroğlu hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 217/A maddesi uyarınca "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Erman Toroğlu'nun savunması
Erman Toroğlu, ifadesinde suçlamaları reddederek, yaptığı yorumların spor yorumculuğu kapsamında fikir özgürlüğü çerçevesinde olduğunu söyledi. Toroğlu, "Ben 40 yıldır spor yorumculuğu yapıyorum. Görüşlerimi açıklarken her zaman tarafsızlık ilkesine bağlı kaldım. Söylediklerim kişisel kanaatimdir ve herhangi bir kasıt taşımamaktadır" dedi. Ayrıca, Galatasaray'ın şampiyonluğuyla ilgili eleştirilerinin birçok spor yazarı tarafından da dile getirildiğini, bu nedenle suçlamaların haksız olduğunu savundu. Toroğlu'nun avukatı ise müvekkilinin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek beraat talep etti.
SZC TV ve CHP bağlantısı tartışmaları
Dava dosyasında SZC TV'nin CHP yandaşı bir yayın organı olduğu iddiası da yer aldı. İddianamede, Toroğlu'nun programda Galatasaray aleyhine yaptığı yorumların kanalın yayın politikasıyla örtüştüğü, bu nedenle kasıtlı olarak yanıltıcı bilgi yayıldığı belirtildi. SZC TV yetkilileri ise bu iddiaları reddederek, "Biz tarafsız bir yayıncılık anlayışı benimsiyoruz. Erman Toroğlu'nun yorumları kendisine aittir" açıklamasını yaptı. CHP cephesinden konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama gelmedi.
Galatasaray Kulübü ise konuyla ilgili hukuki süreci takip ettiğini duyurdu. Kulüp avukatları, Toroğlu'nun açıklamalarının kulübün itibarını zedelediğini ve bu nedenle kendilerinin de dava sürecine müdahil olabileceklerini belirtti. Öte yandan, spor yorumcuları arasında da tartışma yaşandı. Bazı yorumcular Toroğlu'na destek verirken, bazıları ise yorumlarının sınırı aştığını ifade etti.
Hukuki süreç ve olası sonuçlar
Davanın ilk duruşması önümüzdeki ay İstanbul Adliyesi'nde görülecek. Mahkemenin, Toroğlu'nun yorumlarının ifade özgürlüğü kapsamında olup olmadığını değerlendirmesi bekleniyor. Uzmanlar, bu tür davalarda mahkemelerin genellikle yorumun nesnel temellere dayanıp dayanmadığına, kamu yararı gözetip gözetmediğine ve toplumda yarattığı etkiye baktığını belirtiyor. Eğer Toroğlu suçlu bulunursa, 3 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra adli para cezası da alabilir. Ayrıca, spor yorumculuğu yapmasının yasaklanması gibi ek tedbirler de gündeme gelebilir. Dava, spor medyasında ifade özgürlüğünün sınırları açısından emsal teşkil edebilir.
Söz konusu dava, Türkiye'de spor yorumculuğunun giderek daha fazla hukuki denetime tabi tutulduğunu gösteriyor. Son yıllarda birçok yorumcu, yayınlardaki sözleri nedeniyle soruşturma geçirdi. Spor yorumcuları ise bu durumun mesleki bağımsızlıklarını tehdit ettiğini savunuyor. Erman Toroğlu'nun davası, bu tartışmanın en somut örneklerinden biri olarak öne çıkıyor. Spor kamuoyu, mahkemenin vereceği kararı merakla bekliyor.