Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yoğun diplomasi trafiği kapsamında peş peşe telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’i seçim zaferi dolayısıyla tebrik ederken, diğer iki liderle de bölgesel konuları ele aldı. Görüşmelerde ikili ilişkiler, ekonomik iş birliği ve güvenlik konularının ön plana çıktığı bildirildi.
Tokayev'i Tebrik Etti
Erdoğan, Kazakistan’da yapılan seçimlerin ardından Tokayev’i telefonla arayarak başarı dileklerini iletti. Görüşmede, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın güçlendirilmesi ve ticaret hacminin artırılması konularında mutabık kalındı. Ayrıca bölgesel barış ve istikrarın sağlanması için ortak çabaların sürdürülmesi gerektiği vurgulandı.
Üçüncü Liderle Görüşme
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü telefon görüşmesini hangi liderle yaptığı henüz açıklanmadı. Ancak edinilen bilgilere göre, görüşmede enerji güvenliği, göç ve terörle mücadele gibi bölgesel konular ele alındı. Erdoğan’ın, bu görüşmelerde Türkiye’nin uluslararası alandaki aktif rolünü vurguladığı ve iş birliği çağrısında bulunduğu belirtildi.
Telefon diplomasisi, Türkiye’nin dış politikada izlediği çok yönlü stratejinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birçok ülke lideriyle görüşme gerçekleştirmesi, Türkiye’nin küresel gelişmelerdeki etkinliğini artırma çabası olarak yorumlanıyor.