Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 81. Genel Kurulu dolayısıyla bulunduğu New York'taki Türkevi'nde Vietnam Devlet Başkanı To Lam ile görüştü. Görüşme, Genel Kurul marjında yürütülen yoğun diplomasi trafiğinin bir parçası olarak gerçekleşti. İki liderin bir araya gelmesi, Türkiye ile Vietnam arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmelerin ele alınması açısından önem taşıyor.
Diplomasi trafiğinin merkezinde Türkevi var
New York'taki Türkevi, BM Genel Kurulu haftasında Türk diplomasisinin merkez üssü haline geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul çalışmaları kapsamında çok sayıda mevkidaşıyla burada bir araya geliyor. Vietnam Devlet Başkanı To Lam ile yapılan görüşme de bu kapsamda gerçekleşti. Görüşmeye ilişkin resmi açıklamalarda, tarafların ikili ilişkileri güçlendirme konusundaki iradeleri teyit edildi.
Türkiye ile Vietnam arasındaki ilişkiler son yıllarda ekonomik ve ticari alanda artan bir ivme gösteriyor. İki ülke arasında 2017 yılında imzalanan ve 2020'de yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması, ticaret hacminin genişlemesine katkı sağladı. Heyetler arası görüşmelerde bu anlaşmanın potansiyelinin tam olarak kullanılması ve yatırım bağlantılarının çeşitlendirilmesi konularının gündeme gelmesi bekleniyor.
Genel Kurul gündemi ve ikili ilişkiler
BM 81. Genel Kurulu, küresel gündemin yoğun olduğu bir dönemde toplanıyor. İklim değişikliği, enerji güvenliği, gıda krizleri ve bölgesel çatışmalar, Genel Kurul'un ana başlıkları arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York temasları da bu başlıklarla örtüşüyor. Vietnam Devlet Başkanı To Lam ile yapılan görüşmede, Güneydoğu Asya ile Orta Doğu ve Avrupa arasındaki istikrar arayışlarının yanı sıra Birleşmiş Milletler reformu gibi konuların ele alındığı değerlendiriliyor.
Türkiye, Asya-Pasifik bölgesindeki açılımını son yıllarda genişletiyor. Vietnam, bu açılımın kilit ortaklarından biri olarak öne çıkıyor. ASEAN üyesi olan Vietnam, bölgede artan jeopolitik rekabet ortamında denge politikası izleyen bir aktör olarak dikkat çekiyor. Ankara'nın Hanoi ile ilişkilerini yalnızca ticaret değil, aynı zamanda savunma sanayii, eğitim ve kültürel iş birliği temelinde derinleştirme arayışı sürüyor.
Türkevi'nin diplomasideki rolü
New York'taki Türkevi, sadece bir temsilcilik binası değil; aynı zamanda Türkiye'nin çok taraflı diplomasisinin sahnesi işlevi görüyor. BM Genel Kurulu haftaları boyunca onlarca ikili görüşmeye ev sahipliği yapan bina, son yıllarda Türk dış politikasının görünürlüğünü artıran bir simge haline geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Vietnamlı mevkidaşıyla burada görüşmesi, Türkevi'nin uluslararası diplomasideki işlevini bir kez daha ortaya koyuyor.
Görüşmelerin içeriğine dair resmi açıklamalar sınırlı tutulsa da, iki liderin bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduğu biliniyor. Türkiye'nin Ukrayna ve Gazze gibi krizlerde yürüttüğü arabuluculuk faaliyetleri, Asya-Pasifik ülkeleri tarafından da yakından izleniyor. Vietnam'ın, bölgesel istikrar konularında Türkiye'nin deneyimine ilgi gösterdiği değerlendiriliyor.
Değerlendirme
Türkiye-Vietnam ilişkileri, küresel ekonominin ağırlık merkezinin Asya'ya kaydığı bir dönemde stratejik bir anlam kazanıyor. İki ülkenin ticaret hacmi henüz istenen düzeyde olmasa da, siyasi diyalogun artması bu açığı kapatma potansiyeli taşıyor. BM Genel Kurulu gibi çok taraflı platformlarda yapılan ikili temaslar, ilişkilerin kurumsal bir zemine oturmasına katkı sağlıyor. Erdoğan-Lam görüşmesi, bu sürecin bir halkası olarak kayda geçti. Önümüzdeki dönemde karşılıklı üst düzey ziyaretlerin sıklaşması ve yeni iş birliği anlaşmalarının imzalanması bekleniyor.