Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Ziraat Bankası 5. Tarım Ekosistemi Buluşması'nda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, tarım sektöründe ithalatı azaltmayı hedefleyen yeni bir modeli yaygınlaştıracaklarını duyurdu. Çiftçilere yönelik desteklerin artırılacağını belirten Cumhurbaşkanı, tarımsal üretimde verimliliği artırmak için teknolojik yatırımlara ağırlık verileceğini söyledi.
Yerli tohum ve sulama yatırımları
Erdoğan, konuşmasında yerli tohum çeşitliliğinin artırılması ve modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. “Tarımda dışa bağımlılığımızı azaltmak için elimizdeki tüm imkanları seferber edeceğiz. Yerli tohum geliştirme çalışmalarına hız verdik. Ayrıca, akıllı sulama sistemleri ile su kaynaklarımızı daha verimli kullanacağız” dedi. Cumhurbaşkanı, bu kapsamda Ziraat Bankası'nın çiftçilere uygun koşullu kredi sağlamaya devam edeceğini de ifade etti.
Hayvancılıkta yeni teşvikler
Hayvancılık sektörüne yönelik yeni teşviklerin de müjdesini veren Erdoğan, özellikle küçük aile işletmelerinin destekleneceğini belirtti. “Hayvancılıkta üretim maliyetlerini düşürecek yem bitkisi destekleri ve ahır modernizasyonu projeleri başlatıyoruz. Amacımız, kırmızı et fiyatlarını istikrarlı hale getirmek ve üreticimizin rekabet gücünü artırmak” diye konuştu.
Tarımda dijital dönüşüm
Tarımda dijital dönüşümün önemine değinen Cumhurbaşkanı, çiftçilere yönelik eğitim programlarının artırılacağını açıkladı. “Tarım Bakanlığımız, drone teknolojisi, sensörler ve yapay zeka gibi araçların kullanımını yaygınlaştırmak için pilot projeler başlatacak. Genç çiftçilerimize dijital tarım konusunda eğitimler vereceğiz” dedi.
Erdoğan, konuşmasında tarım sektörünün Türkiye ekonomisi için kritik önemine dikkat çekerek, “Tarım, sadece gıda güvenliğimiz için değil, istihdam ve ihracat için de hayati bir sektör. Bu buluşmalar, sektör paydaşlarını bir araya getirerek ortak akıl oluşturmamıza katkı sağlıyor. İnşallah önümüzdeki dönemde tarımda daha güçlü bir Türkiye göreceğiz” ifadelerini kullandı.