TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Erdoğan: F-35 ve S-400 Konusunda Bizi İzlemeye Devam Edin

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Erdoğan: F-35 ve S-400 Konusunda Bizi İzlemeye Devam Edin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi sonrası düzenlediği basın toplantısında F-35 tedarik sürecine ilişkin kritik bir açıklama yaptı. S-400 hava savunma sistemlerinin geleceğine yönelik soruya, "Bizi izlemeye devam edin" şeklinde yanıt veren Erdoğan, konunun gündemde olduğunu ve gelişmelerin takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu açıklama, Türkiye’nin NATO müttefikleriyle yaşadığı anlaşmazlıkların çözümüne yönelik ipuçları aranırken yeni bir tartışma başlattı.

NATO Zirvesi'nde Kritik Gündem

NATO liderler zirvesinde, savunma harcamaları ve ittifakın doğu kanadının güvenliği gibi konuların yanı sıra Türkiye’nin F-35 programına dönüşü de masadaydı. Washington yönetimi, Ankara’nın Rusya’dan satın aldığı S-400 sistemlerini kullanmaya devam etmesi durumunda F-35 tedarikinin mümkün olmayacağını yineleyerek Türkiye’ye bu konuda net bir tavır çağrısında bulundu. Erdoğan ise zirvede yaptığı görüşmelerde ulusal güvenlik ihtiyaçlarına vurgu yaptı ve S-400’lerin Türkiye’nin egemenlik hakkı olduğunu savundu.

F-35 ve S-400 Dengesi

Türkiye, 2019 yılında Rusya’dan S-400 almasının ardından ABD tarafından F-35 projesinden çıkarılmıştı. Ankara, bu kararın haksız olduğunu savunurken, S-400’leri aktif halde bulundurduğu sürece F-35’lere geri dönüşünün zor olduğu biliniyor. Erdoğan’ın “bizi izlemeye devam edin” yanıtı, iki ülke arasında diplomatik bir çözüm arayışının sürdüğüne işaret ediyor. Uzmanlar, Türkiye’nin S-400’leri depolama veya devretme olasılığını değerlendirdiğini, ancak henüz somut bir adım atılmadığını belirtiyor.

Bağlam ve Değerlendirme

Bu gelişme, Türkiye’nin NATO içindeki konumunu ve savunma tercihlerini yeniden şekillendirebilecek bir sürecin parçası. Türkiye’nin S-400’leri satın alma kararı, Avrupa’dan ve ABD’den gelen itirazlara rağmen ulusal çıkarlar doğrultusunda atılmış bir adımdı. Ancak, F-35 gibi bir programdan dışlanmanın getirdiği maliyet, Ankara’nın elini zorlaştırıyor. Erdoğan’ın muallak ifadesi, hem iç kamuoyuna kararlılık mesajı veriyor hem de müttefiklere esneklik kapısını aralıyor. Önümüzdeki günlerde yapılacak teknik heyet toplantıları ve diplomatik temaslar, konunun seyrini belirleyecek.

Etiketler:
ErdoğanF-35S-400NATO ZirvesisavunmaTürkiye

İlgili Haberler

NATO Ankara Zirvesi'nde 50 milyar dolarlık tedarik anlaşması
Siyaset

NATO Ankara Zirvesi'nde 50 milyar dolarlık tedarik anlaşması

22 dk önce

Külliye'den dünyaya F-35 mesajı: Bizi izlemeye devam edin
Siyaset

Külliye'den dünyaya F-35 mesajı: Bizi izlemeye devam edin

32 dk önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan: NATO, birbirine güç katan müttefiklerin ittifakı olmalı
Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: NATO, birbirine güç katan müttefiklerin ittifakı olmalı

42 dk önce

Erdoğan'dan Netanyahu ve Miçotakis'e Sert F-35 Tepkisi
Siyaset

Erdoğan'dan Netanyahu ve Miçotakis'e Sert F-35 Tepkisi

1 sa önce