TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Erdoğan'dan yatırımcılara çağrı: Türkiye'ye gelin, yerleşin

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
Erdoğan'dan yatırımcılara çağrı: Türkiye'ye gelin, yerleşin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen bir törende yaptığı konuşmada, yerli ve yabancı yatırımcılara çağrıda bulundu. Erdoğan, "Türkiye'ye gelin, Türkiye'ye yerleşin, sizler de yeni ve güçlü Türkiye'nin büyüme hikayesinin bir parçası olun" ifadelerini kullandı. Törende, Türkiye'nin son yıllarda kaydettiği ekonomik ilerlemelere vurgu yapan Erdoğan, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve teşvik politikalarının devam edeceği mesajını verdi.

Yatırım ortamı ve teşvikler

Erdoğan, konuşmasında Türkiye'nin yatırımcılar için cazip bir destinasyon olduğunu belirterek, "Ülkemiz, jeopolitik konumu, genç nüfusu ve güçlü altyapısıyla yatırım yapmak isteyen herkese sayısız fırsat sunuyor. Biz, yatırımcılarımızın önünü açmak için reformları kararlılıkla sürdürüyoruz" dedi. Yeni teşvik paketleri ve vergi indirimleriyle yatırımların destekleneceğini ifade eden Erdoğan, özellikle teknoloji, yeşil enerji ve savunma sanayi gibi stratejik sektörlere öncelik verileceğini söyledi.

DEİK Başkanı Nail Olpak da törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin küresel yatırım akışındaki payının artırılması hedefiyle çalıştıklarını belirtti. Olpak, "Türkiye, son 20 yılda doğrudan yabancı yatırımda 250 milyar doları aşan bir birikime ulaştı. Bu süreçte 80 bine yakın yabancı sermayeli şirket ülkemizde faaliyet göstermeye başladı" bilgisini paylaştı.

Büyüme hikayesi ve hedefler

Erdoğan, Türkiye'nin büyüme hikayesini anlatırken, "Ülkemiz, pandemi ve küresel krizlere rağmen büyümesini sürdürdü. 2023 yılında yüzde 4,5 büyüyen ekonomi, 2024'te de benzer bir performans sergileyecek" dedi. İhracat rakamlarına da değinen Erdoğan, "Geçtiğimiz yıl 255 milyar dolar olan ihracatımızı kısa sürede 300 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için yatırımcılarımızın katkısı hayati önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Konuşmasında sık sık 'yeni Türkiye' vurgusu yapan Erdoğan, bu kavramla ülkenin her alanda dönüşümünü işaret etti. "Yeni Türkiye, güçlü altyapısı, gelişmiş teknolojisi ve istikrarlı yönetimiyle yatırımcılara güven veriyor" diyen Erdoğan, özellikle enerji ve ulaştırma alanındaki mega projeleri hatırlattı.

Uluslararası iş birliği mesajı

Erdoğan, sadece yabancı yatırımcılara değil, aynı zamanda uluslararası şirketlerin Türkiye'deki temsilcilerine de hitap etti. "Türkiye, Asya ile Avrupa arasında bir köprü olmanın ötesinde, küresel ticaretin merkezinde yer alıyor. Bu fırsatı değerlendirmek isteyen herkesi bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Ayrıca, Türkiye'nin serbest ticaret anlaşmaları ve gümrük birliği sayesinde geniş bir pazara erişim imkanı sunduğunu vurguladı.

Törende konuşan bazı yatırımcılar, Türkiye'deki iş yapma kolaylığından ve teşviklerden memnun olduklarını belirtti. Özellikle teknoloji ve savunma sanayi alanında faaliyet gösteren bir firmanın CEO'su, "Türkiye'de Ar-Ge merkezi kurmaya karar verdik. Devletin sağladığı destekler ve nitelikli iş gücü bu kararımızda etkili oldu" dedi.

Bağımsız değerlendirme

Erdoğan'ın çağrısı, Türkiye'nin ekonomik hedefleri doğrultusunda yabancı sermayeyi çekme stratejisinin bir parçası olarak okunabilir. Kısa vadede yatırımcılara sunulan teşvikler ve istikrar vaadi, uzun vadede ise yapısal reformların hayata geçirilmesi, bu çağrının kalıcı olmasını sağlayabilir. Ancak, küresel rekabetin arttığı bu dönemde, diğer ülkelerin de benzer teşvikler sunması, Türkiye'nin avantajını korumak için daha yenilikçi adımlar atması gerektiğini gösteriyor. Özellikle iş gücü verimliliği, eğitim kalitesi ve finansman erişimi gibi faktörler, yatırımcı kararlarında önemli rol oynayacaktır.

Etiketler:
Cumhurbaşkanı ErdoğanDEİKyatırım çağrısıTürkiye ekonomisiyabancı yatırımteşvikbüyüme

İlgili Haberler

Honda PCX125 Türkiye'de üretildi, satışa çıktı
Ekonomi

Honda PCX125 Türkiye'de üretildi, satışa çıktı

24 dk önce

New York Borsası İstihdam Sürpriziyle Sert Düştü
Ekonomi

New York Borsası İstihdam Sürpriziyle Sert Düştü

30 dk önce

ABD'de tüketici kredileri nisanda beklentileri aştı
Ekonomi

ABD'de tüketici kredileri nisanda beklentileri aştı

32 dk önce

Amik Ovası'nda buğday hasadı başladı: Dönüm başı 400 kilo hedefi
Ekonomi

Amik Ovası'nda buğday hasadı başladı: Dönüm başı 400 kilo hedefi

33 dk önce