Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 81. Genel Kurulu'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD'nin New York kentine geldi. Erdoğan, New York'taki Türkevi'nde Vietnam Devlet Başkanı To Lam ile bir araya gelerek diplomasi trafiğine başladı. Görüşmede ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmelerin ele alındığı öğrenildi.
Türkevi'nde ilk temas: To Lam ile görüşme
Başkan Erdoğan, New York'a gelişinin ardından ilk olarak Türkevi'nde Vietnam Devlet Başkanı To Lam ile görüştü. Görüşmenin basına kapalı gerçekleştiği ve yaklaşık bir saat sürdüğü belirtildi. Edinilen bilgilere göre, iki lider arasında ticaret, savunma sanayii ve turizm alanlarında iş birliğinin geliştirilmesi konuları ele alındı. Ayrıca, bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Erdoğan'ın To Lam ile görüşmesi, Türkiye'nin Asya-Pasifik bölgesine yönelik açılım politikası kapsamında değerlendiriliyor. Vietnam, Güneydoğu Asya'da önemli bir ekonomik ve stratejik ortak olarak öne çıkıyor. İki ülke arasındaki ticaret hacminin son yıllarda istikrarlı bir şekilde arttığı biliniyor.
BM 81. Genel Kurulu'nda yoğun diplomasi mesaisi
Başkan Erdoğan'ın BM 81. Genel Kurulu kapsamında bir dizi ikili görüşme yapması planlanıyor. New York'ta bulunduğu süre zarfında Erdoğan'ın çeşitli ülke liderleri ve hükümet başkanlarıyla bir araya gelmesi bekleniyor. Görüşmelerde Türkiye'nin dış politika öncelikleri, bölgesel krizler ve küresel sorunların ele alınacağı ifade ediliyor.
Erdoğan'ın ayrıca BM Genel Kurulu'na hitap etmesi ve Türkiye'nin görüşlerini uluslararası platformda dile getirmesi öngörülüyor. Konuşmasında, Filistin meselesi, Suriye'deki durum, Ukrayna savaşı ve enerji güvenliği gibi başlıklara değinmesi bekleniyor. Türkiye'nin BM reformu çağrısını yinelemesi de olasılıklar arasında.
Diplomasi trafiğinin arka planı
Türkiye, son yıllarda Asya-Pasifik ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmeye yönelik adımlar atıyor. Vietnam ile yapılan bu görüşme, bu stratejinin bir parçası olarak görülüyor. İki ülke arasında 2019 yılında imzalanan stratejik ortaklık anlaşması, iş birliğinin çerçevesini oluşturuyor. Ticaret, yatırım, savunma ve kültürel alanlarda iş birliğinin derinleştirilmesi hedefleniyor.
Erdoğan'ın New York temasları, Türkiye'nin uluslararası arenadaki aktif diplomasi anlayışını yansıtıyor. BM Genel Kurulu, dünya liderlerini bir araya getiren en önemli platformlardan biri olarak öne çıkıyor. Bu yılki kurulda, küresel iklim değişikliği, ekonomik krizler ve jeopolitik gerilimler gibi konuların gündemi belirlemesi bekleniyor.
Değerlendirme
Başkan Erdoğan'ın BM 81. Genel Kurulu için ABD'ye gitmesi ve ilk görüşmesini Vietnam Devlet Başkanı ile yapması, Türkiye'nin çok yönlü dış politika hamlelerinin bir göstergesi. Bu temaslar, Türkiye'nin hem Batı hem de Asya ile dengeli ilişkiler kurma çabasını ortaya koyuyor. Önümüzdeki günlerde yapılacak diğer görüşmeler, Türkiye'nin bölgesel ve küresel konulardaki pozisyonunu daha da netleştirebilir.