Balıkesir'in Erdek ilçesi, akşam saatlerinde aniden bastıran sağanak yağmur, dolu ve kuvvetli fırtınanın etkisi altına girdi. İlçe merkezi ve çevre mahallelerde ağaçlar devrildi, birçok binanın çatısı uçtu. Vatandaşların ihbarları üzerine harekete geçen itfaiye ekipleri, hasar gören noktalarda temizlik ve onarım çalışması başlattı. Meteoroloji yetkilileri, bölgede kısa süreli ama şiddetli bir hava olayı yaşandığını belirtti.
Fırtınanın etkili olduğu bölgeler
Erdek merkezde özellikle Atatürk Caddesi ve sahil bandında bulunan birçok ağaç, köklerinden sökülerek yola devrildi. Devrilen ağaçlar nedeniyle bazı araçlarda maddi hasar meydana gelirken, yollar bir süre ulaşıma kapandı. Belediye ekipleri, iş makineleriyle yolları açmak için yoğun çaba harcadı. Öte yandan ilçeye bağlı kırsal mahallelerde de benzer durum yaşandı. Müreffeh, Yalı ve Körfez mahallelerinde çatı uçması vakaları bildirildi. Yetkililer, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü, şu ana kadar can kaybı yaşanmadığını açıkladı.
İtfaiye ve belediye ekipleri sahada
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, Erdek ilçesine yönlendirildi. Ekipler, devrilen ağaçları parçalayarak kaldırırken, uçan çatıların yol açtığı tehlikeleri ortadan kaldırmak için çalışıyor. Erdek Belediyesi de temizlik ve onarım ekiplerini seferber etti. Vatandaşların olası ek hasarlara karşı dikkatli olması uyarısı yapıldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bölgede fırtına ve sağanak uyarısının bir süre daha devam edeceğini, ancak şiddetinin azalacağını bildirdi.
Erdek'te daha önce de benzer olaylar yaşanmıştı
Erdek, coğrafi konumu nedeniyle zaman zaman ani hava değişimlerine maruz kalıyor. Geçmiş yıllarda da benzer fırtına ve dolu olayları yaşanmış, özellikle yaz aylarında aniden bastıran sağanaklar ilçede günlük hayatı olumsuz etkilemişti. Uzmanlar, iklim değişikliğiyle birlikte bu tür ani ve şiddetli hava olaylarının sıklaştığına dikkat çekiyor. Erdek gibi kıyı bölgelerinde, yapılaşma ve altyapının bu tür doğa olaylarına karşı daha dirençli hale getirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Özellikle ağaçlandırma ve çatı montaj standartlarının gözden geçirilmesi öneriliyor.
Yaşanan afet sonrası Erdek Kaymakamlığı, hasar tespit komisyonu kurdu. Vatandaşların zararlarını bildirmesi için belediye ve muhtarlıklara başvuru yapabileceği açıklandı. Olayın ardından ilçede hayat normale dönerken, temizlik çalışmalarının hafta sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Bu tür doğa olaylarının, özellikle Marmara Bölgesi'nde artan bir trend izlediği ve yerel yönetimlerin afet yönetim kapasitelerini güçlendirmesi gerektiği bir kez daha ortaya çıktı.