Endonezya'nın Flores Adası açıklarında dün meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem, büyük yıkıma yol açtı. Ülke Afet Yönetim Ajansı'nın (BNPB) verilerine göre, en az 47 kişi hayatını kaybetti, 50'den fazla kişi yaralandı. Depremin merkez üssünün Flores Denizi olduğu ve 10 kilometre derinlikte gerçekleştiği açıklandı. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken, artçı sarsıntılar da endişe yaratıyor.
Depremin Etkileri ve Hasar Tespiti
Deprem, özellikle Flores Adası'nın doğu kıyılarındaki yerleşim yerlerini vurdu. İlk belirlemelere göre, yüzlerce ev yıkıldı veya ağır hasar gördü. En çok etkilenen bölgeler arasında Maumere şehri ve çevresindeki köyler bulunuyor. BNPB Sözcüsü, bölgede elektrik ve iletişimin kesilmesinin hasar tespitini zorlaştırdığını belirtti. Ayrıca tsunami uyarısı yapılmış, ancak daha sonra geri alınmıştı. Ancak depremin neden olduğu olası su baskınlarına karşı yetkililer uyarılarını sürdürüyor.
Kurtarma Çalışmaları ve Uluslararası Yardım
Endonezya ordusu ve polisi bölgeye sevk edilirken, sağlık ekipleri de yaralılara müdahale ediyor. Enkaz altında kalanların olabileceği ihtimali üzerine arama köpekleriyle çalışmalar sürüyor. Devlet Başkanı Joko Widodo, tüm imkanların seferber edileceğini açıkladı. Komşu ülkeler Avustralya ve Japonya'dan da yardım teklifleri geldi. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), bölgeye acil yardım ulaştırmaya başladığını duyurdu.
Endonezya'nın Deprem Kuşağı ve Geçmişteki Felaketler
Endonezya, Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alan ve sık sık deprem ve volkanik patlamaların yaşandığı bir ülkedir. 2004 yılında Sumatra açıklarında meydana gelen 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami, 230 bin kişinin ölümüne yol açmıştı. 2018 yılında Sulawesi Adası'nda meydana gelen deprem ve tsunami ise 4 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Bu son deprem, ülkenin afetlere karşı hazırlıklı olması gerekliliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Uzmanlar, depremin büyüklüğünün yanı sıra sığ oluşunun yıkımı artırdığını belirtiyor. Endonezya Jeoloji Ajansı yetkilileri, artçı sarsıntıların haftalarca sürebileceği konusunda uyarıda bulundu. Bölgedeki yetkililer, evsiz kalanlar için geçici barınma merkezleri kurarken, temiz su ve gıda temini öncelikli olarak ele alınıyor. Depremin ekonomik maliyetinin yüksek olması bekleniyor, ancak asıl öncelik insan hayatını kurtarmak.